Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for drapstrusler mot Trine Skei Grande: "Innen flyseteavgiften setter inn, skal du være tatt. (...) Hilsen en leiemorder"

Artikkelen er over 3 år gammel

En 43 år gammel mann fra Lørenskog må i fengsel etter at han drapstruet Venstre-leder Trine Skei Grande.

«Hdi Trine. Innen flyseteavgiften setter inn, skal du være tatt. Vet ikke om du har sett meg? Jeg sto ved siden av deg i går. Du skal forsvinne fra jordens overflate innen avgiften din begynner. Hilsen en leiemorder.»

Slik lød tekstmeldingen Lørenskog-mannen sendte til Trine Skei Grande en maikveld i 2016, skriver RB.

Videre ringte han partilederen tre ganger, uten å få svar. Dermed sendte han nok en sms:

«Kan ikke ta telefonen. Da har du noe å glede deg til. Møtes ved arbeidsplassen dine en dag.»

Les også: De kritiseres for å være for passive og gjøre for lite for å fremme fylkets interesser. Slik vurderer Østfold-benken sin innsats.

Erkjente straffskyld

Mandag denne uken måtte 43-åringen møte i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for straffelovens paragraf 115: for ved bruk av trusler eller på annen rettsstridig måte å ha voldt fare for at et medlem av Stortinget hindres eller påvirkes i sin virksomhet.

Lørenskog-mannen erkjente straffskyld, og forklarte at han den kvelden hadde drukket mye alkohol.

Les også: Trebarnsfar fra Halden mister jobben

Han kunne videre fortelle at han beklaget å ha sendt tekstmeldingene og at han hadde vært medlem i Facebook-gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift.»

Ifølge den nå domfelte mannen, hadde han et familiemedlem som nylig hadde omkommet i en drukningsulykke, og at han skulle til Sverige for å delta i askespredningen.

«Tiltalte vurderte fly som et reisealternativ, og da var kostnadene høye sett ut fra hans begrensede inntekt», heter det i den ferske dommen fra Nedre Romerike tingrett.

Kontaktet PST

Trine Skei Grande vitnet selv under hovedforhandlingene, og forklarte at hun var i en middag da hun mottok meldingen. Hun oppfattet tekstmeldingene som en klar trussel, og videresendte tekstmeldingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I og med at meldingene ble sendt fra et svenskregistrert nummer, tok det noe tid før 43-åringen fra Lørenskog ble koblet til tekstmeldingene og oppringningene.

7. juli ble han imidlertid pågrepet, og han erkjente å ha sendt tekstmeldingene i politiavhør.

Konkrete drapstrusler

Nedre Romerike tingrett skriver i dommen at de oppfatter meldingene som drapstrusler, og at de var egnet til å framkalle alvorlig frykt hos partilederen.

«Drapstruslene var knyttet opp mot fornærmedes rolle og politiske oppfatning med hensyn til en konkret og aktuell politisk sak, nemlig flyseteavgiften. Truslene ble dermed sendt til fornærmede i hennes rolle som stortingsrepresentant, og var etter rettens vurdering egnet til å volde fare for å påvirke hennes politiske virksomhet», heter det i dommen.

Også Trine Skei Grande og PST oppfattet meldingene som konkrete drapstrusler. Partilederen måtte derfor ha kontinuerlig livvaktbeskyttelse resten av mai måned og fram til flyseteavgiften var innført.

Skei Grande la i sin forklaring vekt på at det er «en stor styrke ved det norske demokratiet at politikere kan ferdes fritt blant folk uten at det er vanskelig å ta kontakt, og at nærheten mellom alminnelige folk og politikere har en utrolig stor verdi.»

Også Nedre Romerike tingrett bemerker at det er et kvalitetstegn ved Norges demokrati at stortingspolitikere kan leve livene sine uten spesielle sikkerhetstiltak.

– Tar dommen til etterretning

Saken mot 43-åringen var opprinnelig berammet til november i fjor, men ble utsatt.

Nedre Romerike tingrett legger i sin straffeutmåling vekt på at saken har tatt lang tid, samt at Lørenskog-mannen har erkjent straffskyld.

Han ble dermed dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 30 dager gjøres betinget. Han fikk også inndratt en mobiltelefon, og må betale 1.000 kroner i sakskostnader.

Lørenskog-mannens forsvarer, advokat Lo-Johan Dag Melinder, opplyser at hans klient har tatt betenkningstid.

– Har ikke flere kommentarer utover det, skriver Melinder i en sms til Romerikes Blad.

Trine Skei Grande sitter fredag kveld i regjeringsforhandlinger, men svarer følgende gjennom pressesjef i Venstres stortingsgruppe, Jan-Christian Kolstø:

– Vi tar dommen til etterretning og har ingen kommentarer ut over det.