Gå til sidens hovedinnhold

– De sa at døde katter kastes eller dumpes i skogen

Artikkelen er over 5 år gammel

27. juli ble Gry Vålbekks katt overkjørt. Sammen med nabo Lise Nystrøm reagerer hun kraftig på det som skjedde med katten i ettertid.

De understreker at man som katteeier er forberedt på at kjæledyrene kan bli overkjørt. Det er hvordan de døde dyrene håndteres i ettertid de reagerer kraftig på.

Roser hun som meldte fra

Det var Lise Nystrøm som ut fra en melding på siden over savnede katter og hunder i Halden på Facebook forsto at det var naboens katt som var blitt påkjørt på Iddeveien.

De roser personen som kjørte på katten for at hun var ærlig og tok saken videre. Vedkommende fikk beskjed av politiet om at hun skulle la katten ligge, slik at eierne kanskje fant den.

Fant ikke liket

Mens Vålbekk var på jobb var nabo Lise Nystrøm og Vålbekks datter ute og lette etter katten Chester. Uten å finne den.

– Det viste seg at politiet hadde bedt firmaet Veidrift om å hente den. Vi reiste opp til Veidrift på Øberg og spurte om de hadde hentet en katt på Iddeveien og det hadde de, forteller Nystrøm.

Hadde ikke lett etter chip

Chester var en rasekatt og den hadde fått ID-chip i nakken.

– Vi spurte derfor om de ikke hadde sjekket om katten var chippet, slik at de kunne finne eieren. Svaret var at det hadde de ikke. De hadde heller ingen scanner, forteller de to.

Men det som fikk begeret til å renne over og som gjør at de velger å gå ut med dette i HA er svaret de fikk på neste spørsmål.

Sjokkert over svar

– Vi spurte hva de pleide å gjøre med døde katter som de hentet. Svaret var at de enten kaster dem i en konteiner eller dumper dem i skogen.

– Det er slikt man ikke vil høre som katteeier og hvis det er sånn man håndterer døde katter i Halden er det jo ingen vits å bruke penger på å merke kattene sine, slik man blir anbefalt, sier de.

Lå på asfalten

Chester var en sjelden katt og derfor også forsikret. Nystrøm måtte derfor ha en dødsattest for katten. Det hadde hun ikke fått dersom Veidrift hadde kastet katten i skogen eller i en konteiner.

 Heldigvis rakk de fram til firmaets adresse på Øberg, før katten ble dumpet.

– Katten lå bare på asfalten utenfor, men jeg så med en gang at det var Grys katt, sier Lise.

Begravet i hagen

En rask scanning hos dyreklinikken bekreftet at det var Chester og gjorde at hun fikk dødsattesten sin. Katten ligger nå begravet i hagen i Markveien.

– Chester var en utrolig spesiell katt og betydde svært mye for oss. Derfor har det vært en stor sorg å miste han. Samtidig har jeg vært forberedt på at noe slik kunne skje, sier Vålbekk.

– Må ha scanner

Nå ønsker de to naboene at det må bli klare rutiner på hvem som skal hente inn overkjørte kjæledyr langs veien og at de som får dette ansvaret også skaffer seg en scanner.

– Hvis Veidrift skal hente døde dyr er de nødt til å ha en scanner slik at de kan få kontakt med eierne. På dyreklinikken fortalte de dessuten at en slik scanner ikke koster mer enn en hundrelapp.

Det er mange som savner kattene sin i Halden. De bør kanskje dra på Veidrift å spørre om de har hentet den, avslutter den dyreglade duoen.

– Det er ikke våre rutiner

Prosjektleder Christer Blakkestad hos Veidrift i Halden sier at det ikke stemmer at de kaster kjæledyr i konteinere eller i skogen.

– Nei. Det er absolutt ikke i henhold til våre prosedyrer. Man kaster jo ikke en hund eller en katt, fastslår han.

Han var ikke selv til stede da katten som omtales i denne artikkelen ble hentet, men han sier følgende om prosedyrene.

Pleier å banke på dører

– Det er ikke så ofte vi blir bedt om å hente overkjørte kjæledyr. Som regel dreier det seg om rådyr eller grevling. Men en sjelden gang blir vi også bedt om å hente kjæledyr. Da leter vi vanligvis etter eieren der hvor vi finner dyret, ved å gå rundt og banke på dører.

Dersom vi ikke finner eieren tilsier våre prosedyrer at vi skal levere dyret til Dyreklinikken, men vi har ikke hatt noen situasjoner hvor vi har hatt behov for det hittil, sier han.

Han kjenner til katten som ble hentet i sommer, selv om han ikke var på jobb.

– Vi kaster ikke kjæledyr

– I dette tilfellet ringte de til oss og det kom to personer og hentet katten ved vårt lager, før vi rakk å levere den til dyreklinikken, forteller Blakkestad.

– Damene sier at de ble møtt av en mann som sa at dere vanligvis kaster dyrene i skogen eller i en konteiner?

– Hvis det stemmer forstår jeg godt at de reagerer. Å kaste et kjæledyr på den måten strider mot sunn fornuft. Her skal jeg sjekke opp hva som har blitt sagt og hvordan det har blitt oppfattet, lover prosjektlederen.

Kommentarer til denne saken