Gjennomsnittstemperaturen i Halden i juli var 15,6 grader. Det er hele 4,2 grader kaldere enn snittet for juli i 2014, som var 20, 2 grader.

– Det er dessuten 1,1 grad kaldere enn normalen for juli, som er 16,7 grader. Selv om det kanskje ikke høres så mye ut, er det slik at alle endringer som er større enn èn grad fra normalen regnes som relativt store avvik, forteller Kåre Tangen.

Han sier at folk glemmer fort og selv om juli i fjor var fin, er det ikke slik at det var noen knallsommer over lang tid i fjor.

Les også: Melder om mye nedbør - Har sendt ut OBS-varsel

Kaldt også i fjor

– Juni i fjor var ikke varm og august 2014 var faktisk den kaldeste august måned jeg noensinne har målt, men det har folk glemt allerede, smiler han.

Den kalde trenden i år har imidlertid vært langvarig. Tangen forteller nemlig også at både mai og juni har vært kaldere enn normalt i år.

Om det har vært kaldt har ikke været ellers vært så ille.

– Med unntak av slutten av måneden var det nedbørsfattig og lite regn i juli måned. Men de siste dagene kom det 120 prosent av normal nedbørsmengde, noe som gjør at den totale nedbørsmengden likevel ikke ble spesielt lav.

Det blåser

Mange har også klaget over mye vind i sommer.

– Når det gjelder vind har ikke jeg like godt sammenligningsgrunnlag. Men jeg har målt opp til 13 sekundmeter vind i sommer. Det er ikke normalt om sommeren i Halden, forteller værmannen fra Hov.

Kald sommer, varm vinter

Men til tross for en kald feriemåned har han målt sommertemperaturer også i juli i år.

– Den varmeste temperaturen jeg har målt i år er 26, 8 grader (5. juli), forteller han.

11. juli målte han så lav temperatur som 8,8 grader. Til sammenligning målte han temperaturer på 8,3 grader i vintermåneden februar ...

Mens sommeren har vært kaldere enn normalt, har vinteren vært atskillig varmere enn normalt. Helt fra januar til april lå temperaturene hele 2,5 til 2,6 grader høyere enn det som er normalt, noe som er ekstremt mye. Med en normal høst kan derfor 2015 fortsatt risikere å bli et rekordvarmt år.

– Men det er fortsatt umulig å spå været, så det er for tidlig å si noe om, avslutter den lokale væreksperten.