Derfor bommer Yr på været

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hver sommer hagler det inn med klager på værtjenesten Yr. Nå forklarer meteorologene hvorfor de bommer på været.

DEL

NORGE: «Dere suger på værmeldinger! Meldte ikke regn i Mandal, men sjokk, hva har vi ... Regnvær som bare det», skriver en sint og frustrert bruker på Yrs Facebook-side.

Han er en av mange som opplever at værmeldingene på yr.no stemmer dårlig med virkeligheten. Folk flest kikker nemlig kun raskt på værsymbolene og temperaturene, og går utifra at det stemmer. Men så enkelt er det ikke, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.

Lynnedslag gir skred av automatiske brannalarmer 

Aldri helt nøyaktig

Værsymbolene og temperaturene er nemlig et rent dataprodukt som automatisk legges inn på hvert enkelt sted på yr.no. Ingen meteorologer rører dataene før de blir synlige for brukerne.

Foto:

– Når det da kommer byger, noe som er typisk for sommeren, er det vanskelig å si nøyaktig hvor disse vil treffe. Det betyr at en kraftig byge kan gi masse nedbør i en del av byen, mens en annen del ikke får noe nedbør i det hele tatt, sier Granan.

Et godt eksempel på dette er fra mandag. Da falt det over 47 millimeter nedbør på Berskog i Drammen, mens det på Konnerud kun kom 23,1 millimeter, skriver DT.

Slik leser du værmeldingene bedre

Den erfarne statsmeteorologen forteller at de begynner å få brukbare verktøy, men at de aldri vil kunne fortelle nøyaktig hvor en byge treffer. Han råder brukerne til å lese tekstvarslene, som gir et mer detaljert bilde over værsituasjonen over et større område.

– Vi har også innført en såkalt «nåvarsling» på yr.nos mobilsider. I tillegg råder vi brukerne til å bruke radaren for å få en oversikt over hvor nedbøren er akkurat nå. Da får man et inntrykk av hvordan det blir de neste timene, sier Granan.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags