Gå til sidens hovedinnhold

- Var nødvendig å bytte ut rådmannen

Artikkelen er over 8 år gammel

- Endringene i administrasjonen i Halden var nødvendige for å bygge en JA-kommune i Halden.

Det sa varaordfører Lena Karlsen under Høyres årsmøte i kommunestyresalen onsdag kveld.

Ny rådmann fredag

Det var under opplesningen av årsrapporten fra kommunestyregruppa at Karlsen tok opp rådmannssaken.

Rådmann Per Egil Pedersen er erstattet av Gudrun Haabeth Grindaker som tiltrer i morgen fredag. I mellomtiden har som kjent leder i Halden kommunale pensjonskasse Eivind Hansen fungert som rådmann.

Nye kommunalsjefer

Stillingene som kommunalsjef for undervisning og oppvekst, helse og omsorg og teknisk og kultur er utlyst med søknadsfrist 18. februar.

Tidligere kommunalsjef for undervisning og oppvekst, Marie Axelsen, takket i fjor ja til en jobb i Utdanningsdirektoratet.

Tidligere helse og omsorgssjef Gun Kleve valgte å fratre i august i fjor og har andre oppgaver i kommunen. Det samme gjelder tidligere leder for teknisk etat, Åsmund Bråtekas, som nå arbeider som rådgiver i rådmannens stab.

JA-kommune

- Høyres hovedmål for 2013 er å gjennomføre det vedtatte budsjettet for 2013. Vi ønsker å skape en ny holdning, en ny trend i Halden. Vi vil skape en JA-kommune, og jeg tror de endringene som er gjort i ledelsen var den eneste veien. Jeg tror ikke det hadde vært mulig å få til en slik endring med den ledelsen som var, sa Karlsen til de frammøtte på årsmøtet.

I et intervju med HA dagen derpå presiserer hun at det var i første omgang rådmannen hun tenkte spesielt på, da hun uttalte seg under årsmøtet.

Ytterligere endringer

- Men det har jo vist seg i ettertid at det er behov for ytterligere endringer også. Men jeg vil ikke si at det var behov for å bytte ut kommunalsjefene. Det er rådmannens ansvar å sørge for at det er riktig ledelse under der . Vi politikere forholder oss til rådmannen, presiserer Karlsen.

Karlsen sa på årsmøtet at det fortsatt var mye å gå på når det gjelder forbedringer og effektiviseringer i administrasjonen.

- Vi ser at det er mye å ta tak i for å få ned kostnadene ytterligere. Vi må få inn et nytt tankesett.

Løsninger for innbyggerne

- Hva legger du i begrepet JA-kommune?

- En kommune som tenker løsninger for innbyggerne og ikke bare sier nei uten å komme opp med alternativer. En kommune som tilrettelegger og gir god service til innbyggere og bedrifter og som gir gode svar. En kan selvsagt ikke alltid si ja. Noen ganger er ikke ting praktisk gjennomførbart, men en skal uansett gå i dialog, sier Karlsen til ha-halden.no.

Hun tror at Haabeth Grindaker som tiltrer fredag blir en god rådmann i så henseende.

Forventninger

- Vi har store forventninger, og det er knyttet stor spenning til dette. Nå får Halden Kommune en god, erfaren rådmann som tenker løsninger, sier Karlsen.

For det blir utvilsomt nok å gjøre.

Underskudd

Karlsen varslet på årsmøtet at hun kunne si med sikkerhet at resultatet for 2012 vil være nok et underskudd for Halden kommune.

- I januar 2012 lå vi an til 110 millioner kroner i underskudd og i september 50 millioner. Hva vil ende opp med vet vi ikke ennå, men det blir underskudd, sa Karlsen.