Første i Halden med utleie av vannskuter

SKUTER: Fredrik Stensrød ved Shell 7-Eleven Brødløs.

SKUTER: Fredrik Stensrød ved Shell 7-Eleven Brødløs. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Shell 7-Eleven Brødløs får mange spørsmål om hvem som har lov til å kjøre skuterne.

DEL

– For å kjøre vannskuter lovlig må du enten være født før 1980, eller du må ha båtførerbevis. Så enkelt er det, sier Fredrik Stensrød som driver bensinstasjonen Shell 7-Eleven Brødløs.

Gjør 40 knop

Vannskuterne gjør 40 knop (74 km/t) og veier 150 kilo. De kommer på egen henger og kan settes rett på sjøen der det er båtslipp. Du må ha godkjente redningsvester for å kjøre dem.

– Du kommer ganske langt av sted på sjøen med en slik skuter, hvis du vil. Med lovlig kjøring tar det to timer fra Halden til Grebbestad langs svenskekysten, forteller Fredrik Stensrød.

Prøver nytt marked

Den siste tiden har to vannskutere kommet på plass ved bensinstasjonen på Brødløs, mens den tredje er på vei.

Regler for bruk av vannscooter

Med virkning fra 1. juli 2013 har miljøverndepartementet fastsatt nye regler for bruk av vannscooter og lignende. Det er nå tillatt å benytte vannscooter og lignende under visse forutsetninger.

Fartsbegrensninger

Forskrift om fartsbegrensninger i sjø, elv og innsjø samt ved passering av badende må følges.

Forbudsbelter ved sjøen

* Det er i sjø forbudt å benytte vannskuter og lignende fartøyer:

* I et heldekkende belte på 400 meter fra land. I verneområder. I et heldekkende belte på 400 meter fra alle verneområder.  Forbudsbeltet gjelder også rundt alle holmer og skjær større enn 200 m2.

* Det er tillatt med transportkjøring over en strekning på inntil 1000 meter gjennom forbudsbeltet for å komme seg fra land og til områder utenfor forbudsbeltet dersom følgende krav er oppfylt:

* Det kjøres korteste mulige vei. Det kjøres minst 30 m fra land, herunder ved passering av øyer og holmer. Det tillates ikke større hastighet enn 5 knop.

* Hopping på bølger, sikksakkjøring mellom andre fartøyer eller annen type adferd som kan forårsake risiko for sammenstøt er ikke tillatt.

Forbudsbelter ved land i vassdrag

Det er i vassdrag forbudt å benytte vannskuter og lignende fartøyer:

* I et heldekkende belte på 500 meter fra land. I verneområder. I et heldekkende belte på 500 meter fra alle verneområder.

* Forbudsbeltet gjelder også rundt alle holmer og skjær større enn 200 m2.

* Det er tillatt med transportkjøring over en strekning påinntil 1000 meter gjennom forbudsbeltet for å komme seg fra land og til områder utenfor forbudsbeltet dersom følgende krav er oppfylt:

* Det kjøres korteste mulige vei. Det kjøres minst 30 m fra land, herunder ved passering av øyer og holmer. Det tillates ikke større hastighet enn 5 knop.

* Hopping på bølger, sikksakkjøring mellom andre fartøyer eller annen type adferd som kan forårsake risiko for sammenstøt er ikke tillatt.

* Motorferdselloven setter strenge begrensninger for bruk av vannskuter i ferskvann.  Blant annet er det ikke tillatt å benytte motorisert fartøy, herunder vannskuter, i vann som er under 2 kvadratkilometer.

* All bruk av motoriserte fartøy i ferskvann krever i tillegg grunneiers tillatelse

Kilde: Klikk.no

Fredrik Stensrød tror ikke at han kommer til å ta seg vann over hodet med den nye satsingen. Halden ligger ved vannet, og det er mange muligheter for bruk av vannskuter.

Vannskuter var inntil 1. juli 2013 så godt som forbudt i Norge. Nå har miljøverndepartementet fastsatt nye regler for bruk av vannskuter og lignende (se egen faktasak). Reglene er fortsatt ganske strenge.

– I ferskvann må du holde maks fem knop hastighet 500 meter fra land (inkluderer også holmer og øyer). I saltvann er avstanden satt til 400 meter, sier Fredrik Stensrød.

– For å drive bensinstasjon i dag må du også ha fokus på inntektskilder utenfor selve kiosk- og bensinstasjonsdriften. Vi satser mye på utleie, og har fra før 10 tilhengere, en stor traktor og to biler til leie. Det å leie ut vannskutere er en utvidelse av dette, sier Fredrik Stensrød.

Spent på sommeren

Bensinstasjonsdriveren legger ikke skjul på at han er spent på hvordan sommeren blir med tanke på vannskuter-utleia.

– Det er ingen andre som driver med dette i Halden nå, og vi er spente på hva sommeren vil gi. Selve sesongen er jo bare tre måneder, men likevel har vi tro på at det kan bli populært. Og det med utleie er en langsiktig satsing her hos oss.

Han er forberedt på at skuterne kan få røff behandling på sjøen.

– De er bygget for å tåle en trøkk og det er mye fokus på sikkerhet. Du må bruke såkalt dødmannsknapp, og det lar seg gjøre å snu skuteren i vannet, dersom du velter. Når en kjører pent i nærheten av land og andre båter, er skuteren sikker, sier Fredrik Stensrød.

Stor interesse

– Får dere mye spørsmål om skuterne?

– Ja, mange unge voksne spør oss om de har lov til å kjøre vannskuterne. Da må de i så tilfelle ha båtførerbevis, hvis de ikke er født i 1980 eller tidligere, sier Fredrik Stensrød.

– Vi samarbeider med Shell-stasjonen ved St. Croix-krysset i Fredrikstad, og de har også tre skutere. Til sammen har vi da seks skutere, som hver har plass til to. Det er vesentlig med tanke på om firmaer ønsker å leie dem for kick off eller andre arrangementer, sier Fredrik Stensrød.

Vannskuter-salget og bruken har økt betraktelig i Sør-Norge etter de nye reglene trådte i kraft i 2013.

SPENT: - Det blir spennende å se hvor stor etterspørsel det blir etter skuterne, sier Fredrik Stensrød.

SPENT: - Det blir spennende å se hvor stor etterspørsel det blir etter skuterne, sier Fredrik Stensrød. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags