Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan folk på Sydsiden åpne kranene

Artikkelen er over 4 år gammel

Like før klokka 14 mandag melder kommunikasjonssjef Martin Vik at Mattilsynet har friskmeldt drikkevannet på Sydsiden.

– Vi har fått to uavhengige prøver som viser at drikkevannet er bra. Da tør vi friskmelde vannet og si at man kan drikke det, sier han.

Men kommunikasjonssjefen understreker at folk bør ta en viktig forholdsregel likevel.

– La vannet renne litt før dere drikker det. Mange har brukt vann i løpet av helga og sånn sett fått skylt ut mesteparten av saltet, men for sikkerhets skyld anbefaler vi at alle på Sydsiden som ble rammet av saltvannet, lar vannet renne fra krana en liten stund, sier han.

– Aldri opplevd lignende

Da meldingen om saltvann i Haldens drikkevann kom ved 15-tida fredag ettermiddag, ble det iverksatt ulike tiltak fra kommunen.

Blant annet ba kommuneoverlegen innbyggerne om å koke vannet før de drakk det. Rent drikkevann kunne også hentes fra tank ved Thon Hotel.

Kommunens ansatte jobbet gjennom helga med å finne årsaken til den dårlige vannkvaliteten og tror det kan ha sammenheng med fylling av drikkevann til et skip på havna.

– Det er omtrent 50 skip på havna som vi forsyner med drikkevann hvert år. Det er en helt vanlig prosedyre å fylle Haldenvann på skipstanker, forteller kommunikasjonssjef Martin Vik i Halden kommune.

Han har vært i kontakt med erfarne havnearbeidere i helga og drøftet den mulige årsaken.

– De har aldri opplevd lignende, så vi kan ikke være sikre på at vannfylling er årsaken, konstaterer Vik.

– Jobber for å finne årsaken

Helga har først og fremst vært brukt til tiltak for å kunne friksmelde vannet. Mandag morgen hadde kommunen et felles møte om situasjonen rundt drikkevannet og hva man kan gjøre i framtida.

– Vi må så klart sikre oss at slike ting ikke skjer igjen. Vi skal se nærmere på saken for å finne ut om det er gjort direkte feil, sier Vik.

– Kan det ende med politianmeldelse? Det må ha kostet kommunen mye penger å håndtere en slik sak.

– Vi har ikke vurdert politianmeldelse. Vi er som sagt fortsatt ikke sikre på hva som er årsaken, understreker kommunikasjonssjefen.

Kommentarer til denne saken