Gå til sidens hovedinnhold

Nå bør du spare på drikkevannet

Artikkelen er over 2 år gammel

I kommuner med knapphet på drikkevann bør innbyggerne nå tenke over vannbruken sin, ifølge NVE. Naturvernforbundet går ut med vannsparetips.

(Dagsavisen) Mange steder i landet er det innført vanningsrestriksjoner. Men det kan bli nødvendig å skru kranene enda kraftigere til.

– Enkelte steder kan det være såpass knapphet på drikkevann at det trengs ytterligere tiltak, sier hydrolog Inger Karin Engen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Vi dusjer jo i drikkevann, vi vasker i drikkevann, og vi vanner med drikkevann. I kommuner med knapphet på drikkevann bør man tenke seg om når det gjelder hvordan man bruker vannet og hvor mye vann man tapper ut og sløser med, sier Engen til Dagsavisen.

Det mangler en sentral oversikt over hvilke kommuner som nå har knapphet på drikkevann. Dette er det hver enkelt kommune som har kontroll med.

I Askøy i Hordaland er situasjonen blitt så ille at innbyggerne nå blir bedt om å fylle vann i nabokommunen, melder NRK.

Grunnvannstanden er svært lav over hele Sør-Norge og i Trøndelag og Nordland, viser en oversikt fra NVE. Også i Troms og Finnmark er det relativt lav og synkende vannstand, både i grunnvannet og i elvene.

Engen sier til NRK at hun ikke kan huske at vannstanden har vært så lav over så store deler av landet noen gang tidligere i løpet av de siste 30 årene.
 

– Vi har hatt en målestasjon ved Rjukan i Telemark i nesten 70 år, og der har det aldri vært så lav grunnvannstand i juli måned som det er i juli i år, sier Engen.

Naturvernforbundet går nå ut og oppfordrer folk til å spare på vannet.

– Vi vet ikke hvor lenge vi må vente på regn, og da bør hver og en av oss vise ansvar og unngå å sløse med vannet, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, i en pressemelding.

Over 40 prosent av vannforbruket skjer i husholdningene, ifølge forbundet. I snitt bruker hver nordmann 180 liter vann i døgnet. Da er forbruk som drikke, matlaging, klesvask, dusj og toalett tatt med. (ANB)

Tips til vannsparing:

Her er noen av Naturvernforbundets tips for å spare vann:

  • Ikke vann gresset. La plenen bli gul, den kommer seg igjen når tørken er over.
  • Må du absolutt vaske bilen, terrassen eller markisen, så bruk bøtte og kost og minimaliser bruken av hageslange.
  • Skal du vanne blomstene, bruk vannet fra oppvasken, fra potetene eller fra dusjen i morges. Blomster, busker og trær tåler både såperester og møkkete vann.
  • Unngå å fylle badekaret.
  • Dusj kortere og bruk sparedusj.
  • Ikke trekk opp unødig i toalettet.
  • Kjør vaskemaskin og oppvaskmaskin når de er ordentlig fulle.
  • Ha alltid en flaske eller mugge med kaldt vann i kjøleskapet. Da unngår du å la springen renne for å få kaldt drikkevann.


Kommentarer til denne saken