Gå til sidens hovedinnhold

- Utrolig gøy med dialektprisen

Artikkelen er over 8 år gammel

- Dette er utrolig gøy! Jeg er en stolt haldenser, sier prisvinner Harald Rønneberg.

Tidligere i denne uka ble det kjent at Harald Rønneberg fra Halden får prisen for sin gjennomførte bruk av haldendialekten. Nå har programlederen kommentert prisen for første gang, og han er veldig begeistret.

- Stolt

– Det er utrolig gøy! Jeg er en stolt østfolding og haldenser som vet godt hvor jeg kommer fra. Selv om jeg ikke er den med det breieste målet så føler jeg at den er en veldig stor del av meg, sier Rønneberg til tv2.no.

Dialektprisen fra Norsk Målungdom blir utdelt hvert år til «offentlige personer som har utmerket seg med god og genuin bruk av dialekt».

– Best med dialekt på fest

Programlederen tror det er en stor fordel å være fra Østfold, spesielt når det kommer til sosiale anledninger.

– Man finner ikke en bedre ice breaker enn en jovial østfoldialekt! Går det trått på fest og østfoldingen åpner kjeften, så blir det trivelig med en gang, fortsetter han.

– Motvirker dårlig status

Vebjørn Sture, leder i Norsk Målungdom som er ungdomsorganisasjonen til Noregs Mållag, mener at Rønneberg bidrar til at dialekter som blir sett ned på får høyere status.

– I Norge har dialekter generelt en høy status, men særlig på Østlandet blir enkelte dialekter sett mer ned på. Språket i hovedstaden har for eksempel mye høyere status enn dialektene i områdene rundt. Østfoldingen Harald Rønnebergs konsekvente og selvsikre dialektbruk er med på å motvirke denne forskjellen, sier han til NTB.

Dialektprisen er blitt delt ut siden 2001, og blant de tidligere prisvinnerne finner vi blant andre artisten Ravi, værmelder Eli Kari Gjengedal og skuespiller Ingrid Bolsø Berdal. I fjor fikk skiløperen Therese Johaug prisen.