Gå til sidens hovedinnhold

Uten lys og varme i tre år

Artikkelen er over 10 år gammel

En psykisk syk dame i Halden har vært uten strøm i leiligheten i nærmere tre år. Ingen har grepet inn.

Forrige fredag fikk kvinnen lys og varme i leiligheten sin for første gang siden 2008.

Gav opp

- Jeg har i disse årene henvendt meg både til NAV og kommuneoverlegen for å få dem til å gripe inn slik at hun fikk strømmen tilbake, sier kvinnens far.

– Til sist gav jeg opp - jeg orket ikke å kjempe mot systemet lenger. Jeg hadde gjort det jeg kunne gjøre, nemlig å varsle om en alvorlig situasjon. Ingen ting skjedde før søsteren og hennes venn tok fatt i saken for en måned siden, sier han.

Visste ikke

– Hadde vi visst at noen satt uten strøm, hadde vi gjort noe med det, sier Astrid Norstrand, leder for NAV i Halden.

– Jeg kan ikke gå inn på denne konkrete saken. Jeg kan bare si at dersom vi får vite at noen er uten strøm, så tar vi fatt i saken. Ingen skal sitte i vinterkulda uten strøm, sier Astrid Norstrand.

Avviser kontakt

– På grunn av sykdommen er nok ikke datteren min så lett å ha med å gjøre, sier faren.

– Hun innser ikke selv at hun er syk og avviser ofte kontakt. Det kan godt hende at hun heller ikke ville ha strøm, men det hjelper lite. Ingen ansvarlig myndighet kan sitte og se på at en kvinne har mange minusgrader innendørs. Men hun har klart seg med soveposer og stearinlys, sier faren.

Ikke tvinge

– Jeg savner initiativ og ansvar i denne saken. Jeg har meldt situasjonen flere ganger og må forvente at noen tar ansvar. Det har ikke skjedd.

– Det er jo slik at du ikke kan tvinge hjelp på folk som ikke vil ha det. I så fall må de umyndiggjøres. Men selv om datteren min kan være vanskelig, er jeg sikker på at hun hadde tatt imot strøm i leiligheten. Hun lever på uføretrygd og har nok liten oversikt over økonomien. Strømregningen var sikkert forfalt for lenge siden da strømmen ble tatt i 2008. I prinsippet så skal hun jo klare seg selv og betale sine strømregninger. Hennes sykdom gjør at hun ikke klarer det. Da må myndigeter som NAV eller kommuneoverlege gripe inn.

– Det er en ganske brutal oppførsel fra NAVs side at de burde vite at en kvinne er uten strøm og det er minus 20 grader ute. Da mener jeg at NAV har plikt til å hjelpe og det umiddelbart, sier faren.

Nesten kriminelt

– Så vidt jeg vet er det ingen som har kontaktet henne for å løse situasjonen. Jeg syns også det er dårlig oppfølging i psykisk helsevesen. Min datter var innlagt en periode til hun skrev ut seg selv på egen risiko. Etter det har hun hatt dårlig med oppfølging. Det er dårlig, sier faren.

– Det kan nok hende at min datter er krevende i sitt møte med systemet, men det får systemet bare takle. Løsningen kan i hvertfall ikke være å snu ryggen til og la et menneske bo i en leilighet uten varme og lys. Det er på grensen til det kriminelle, sier faren.