Wenche Iren Fredriksen, seksjonssjef på Svinesund, kan fortelle at årets statistikk ikke byr på store overraskelser.

– Alkoholsmugling fortsetter i stor stil, spesielt av øl. Vi ser en økning og det viser hvor stort omfang den typen smugling har, sier hun.

Økende alkoholsmugling

Første halvår av 2016 har tollerne hatt 1.173 beslag av øl som utgjør enorme 101.383 liter. Samme halvår i fjor var beslaget på 85.088 liter over 604 beslag. 

Alle beslagene i statistikken er av organiserte smuglere, ikke privatpersoner.

I følge Fredriksen er det ikke en nasjonalitet som utpeker seg hos smuglerne.

– Det er faktisk ingen gjengangere i samme land. Dersom vi tar flere fra samme land, så tilpasser smuglerne seg. De endrer og bytter kjøretøy for å komme over grensa uten å bli kontrollert, sier hun.

886.588 sigaretter ble funnet og beslaglagt, ofte i samme kjøretøy som smugler både øl, vin og brennevin, i følge Fredriksen.

Null heroin - mengder med hasj

Ingen heroin-beslag så langt i år, men langt mer hasj enn samme halvår i fjor er beslaglagt på grensen.

På 74 ulike beslag har tollerne funnet 944 kilo cannabis (både hasj og marihuana) mot 257 kilo i fjor over 107 beslag.

– Det er egentlig ganske tilfeldig hvilke narkotiske stoffer vi finner. I år hadde vi ett stort enkeltbeslag 639 kilo hasj i en trailer, som jo er veldig utslagsgivende. I fjor hadde vi også et stort beslag av heroin på 8,6 kilo. Det er sjeldent, og i år har vi ikke funnet noe heroin, sier Fredriksen og legger til:

– Samme hva smuglerne har med seg bruker de samme metode, gjemmested og samme kurerer.

66,7 kilo amfetamin har også funnet veien til tollernes hender, samt 5 kilo kokain. Over 8.000 kilo kjøtt og over 660.000 kroner i kontanter er også blant noe som smuglerne har forsøkt å ta med seg inn i landet.

Toll-sjefen kan forsikre om at tollerne vil ha daglige kontroller også gjennom hele sommeren.

Det viser seg at alle tidspunkter på døgnet, alle dager og alle grenseoverganger er like aktuelle hele tiden. Det finnes ikke noen høysesong for smugling, sier hun.