Gå til sidens hovedinnhold

Her kan Halden få et helt nytt parkområde

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå tar Halden kommune grep på sydsiden av Tista. Og ønsker hjelp fra byens innbyggere til å forme morgendagens elveområde.

3,5 millioner kroner skal i første omgang brukes til å forskjønne området langs elva fra gangbrua og videre til driftsbanegården.

Første byggetrinn i år

– Vi har søkt om 1 million i tippemidler, og det er satt av penger på kommunens budsjett i 2017.

– Snart blir det mulig å gå på to sider av Tista, fra Saugbrugs og helt ned mot Mølen, sier Bernt Henrik Hansen i kommunens plan og miljøavdeling.

Strekningen blir nå på totalt fire kilometer.

Dagens bryggepromenade "slutter" ved gangbrua på sydsiden. Resten av elvesiden er preget av busker og siv, og er ikke framkommelig.

Boardwalk og promenade

– Vi skal sette opp en såkalt boardwalk på deler av strekningen, som gjør at bunnvegetasjonen med siv og strå ikke forsvinner, sier Hansen.

Resten av strekningen blir opparbeidet grusvei med fast toppdekke, som tilrettelegges for rullestolbrukere. Det blir flere sitteplasser underveis, og hele området skal skiltes skikkelig.

– Dette blir et mye mer helhetlig turområde i sentrum som alle kan benytte seg av. Enten det er til løping, turer eller skolebruk, sier Hansen.

Området er avklart med Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) i forhold til utforming av eventuelt dobbeltspor i framtia.

Nytt parkområde

Området på motsatt side av Spenst skal i tillegg videreutvikles i årene som kommer.

– Det vi ser for oss er å lage et parkområde her ved driftsbanegården, sier arealplanlegger Inger Helene Kjerkreit.

Hva området skal fylles med er altså ikke bestemt, og her kan innybggerne selv bidra.

– Vi ønsker innspill her. Hva er behovet, og hvem vil bruke det? Det kan være snakk om en idrettspark med apparater eller andre aktiviteter, sier Hansen.

Flere bruer over Tista?

Tanken om flere krysningspunkter av Tista er sentralt i planene.

– Det vil være en naturlig del av framtida at folk kan krysse elva flere steder enn i dag. Dette vil være et fint løft for sentrum. Nå i første omgang lager vi en sammenhengende tursti på begge sider av Tista, så skal resten av området utvikles videre, avslutter Bernt Henrik Hansen.

Kommentarer til denne saken