STOLT FAMILIE: F.v.:Nila, Rasmus, bamsen Rynke, Hermine, Flora (i rosa), og Fredrikke er stolt av Lars-Espen.
Kristine Aas

– Den verste stigninga er nesten ti grader verre enn Oskleiva...

Men det er verdt det. – Vi sykler med hjertet, sier Team Rynkebys Lars-Espen Hansen.
Publisert

36 syklister er linet opp, klare for å sykle første etappe til Oslo.

– Engasjement er sterkt. Det er folk her som har barn som har hatt kreft, som har mista barn i kreft og noen som har blitt friske, forklarer Team Rynkebys Lars-Espen Hansen.

– Viktig å få inn penger

Også i år skal Team Rynkeby sykle fra Halden til Paris til inntekt for kreftsyke barn og pårørende. Det norske Team Rynkeby-laget samlet inn over én million kroner i 2014.

Siden det har det blitt flere Rynkeby-lag i Norge. I fjor fikk de inn 2,5 millioner kroner. I år regner de å samle inn mellom fem og seks millioner til barnekreftforeningen. Aller mest til forskningen på barnekreft, som er det pårørende og rammede har ønsket mest fokus på.

– Vi sykler ikke bare for å ha det gøy, selv om det er en del av premien for en selv. Det viktigste er å få inn mest mulig penger, fortsetter han.

MOT PARIS: Fredag formiddag startet den 150 mil lange reisen mot Paris for de 36 Østfold-rytterne på Team Rynkeby. 1600 syklister og 400 hjelpere er fordelt på 38 lokale lag fra de nordiske landene; Danmark, Sverige, Finland, Norge og Færøyene. Island kommer også med eget lag i 2017.

MOT PARIS: Fredag formiddag startet den 150 mil lange reisen mot Paris for de 36 Østfold-rytterne på Team Rynkeby. 1600 syklister og 400 hjelpere er fordelt på 38 lokale lag fra de nordiske landene; Danmark, Sverige, Finland, Norge og Færøyene. Island kommer også med eget lag i 2017. Foto:

– Barn skal vokse opp

Siden det hele startet på juicefabrikken Rynkeby Foods A/S i Danmark i 2002, med 11 menn som tok grep om helsen sin, har de nordiske veldedighetssykkellagene donert over 166 millioner kroner til kampen mot barnekreft.

Hansen startet med det norske teamet i 2013. Engasjementet er viktig for ham.

– Barn skal vokse opp, ha en fin barndom, bli voksne og gode mennesker. Den muligheten bør de få. Sånn som det er nå, investeres det altfor lite på forskning på barnekreft, i forhold til hva det gjøres for voksne, forklarer han, og legger til:

– Kreft er sykdommen som tar livet av flest barn. Jeg vil la de få sjansen til å overleve.

Verst gjennom Belgia

Engasjementet for barnekreftforskning ble kombinert med den allerede voksende sykkelinteressen i Norge.

– Jeg visste at dette kom til å lykkes, sier Hansen.

Fredag formiddag startet sykkelrittet, med 13 mil til Oslo.

Lørdag sykler årets fire norske Team Rynkeby-lag gjennom Oslo, og tar ferje fra hovedstaden til Kiel. Derfra er det cirka 140 mil til destinasjonen.

– Verst blir det gjennom Belgia. Det er fryktelig bratt, men det er så verdt det, forklarer Hansen. Rytterne skal sykle opp verdenskjente Mur De Huy-bakken.

– Den verste stigninga er på 26%. Det er nesten ti grader verre enn Oskleiva, beskriver han. – Går du av, har du ikke sjans til å komme i gang igjen.

Vant over kreften

20-åringen Jørgen Høistad er klar på at sykkelrittet betyr mye for ham.

– Det føles veldig spesielt, og det er veldig følelsesladd. Familien min og venner er her, og dette er veldig stort for meg, forklarer han, få minutter før startskuddet fyres av ved utkjørselen av Jensen & Scheele

Fredrikstad-gutten var bare 12 år da han fikk påvist lymfekreft. Det måtte fire cellegiftkurer og én operasjon til, før Jørgen endelig ble kreftfri for sju år siden.

Nå er han klar for å sykle hele veien fra Halden til Paris med Team Rynkeby, for å samle inn penger til barnekreftforeningen. Målet er å samle inn seks millioner kroner.

– Betyr veldig mye

– Dette er en sak som det ikke er vanskelig å si ja til, forklarer Jørgen. – Dette betyr veldig mye for meg, avslutter han med et bredt smil.

I år er han Norges yngste rytter i Team Rynkeby. Han er klar.

Med seg har Team Rynkeby serviceteams, følgebiler, egen lastebil og sykkelmekanikerbil.

– Vi gjør dette med hjertet, sier Hansen.

– Vi har tre prinsipper i Rynkeby: gjøre noe godt for andre, gjøre noe godt for deg selv, og å gjøre noe sosialt. Dette er en utrolig sosial og hyggelig happening. Det å sykle gjennom Europa er den beste måten å se landene på.

Neste lørdag entrer 1600 syklister Paris. For forskningen.

TUSEN TAKK! Mange stilte opp da Team Rynkeby Østfold startet sykkelrittet fra Halden fredag formiddag. Nora Hjelkrem (venstre) og Julie Kviem holder banneret.

TUSEN TAKK! Mange stilte opp da Team Rynkeby Østfold startet sykkelrittet fra Halden fredag formiddag. Nora Hjelkrem (venstre) og Julie Kviem holder banneret.

Artikkeltags