Solveig Løvhaug er utdannet dataprogrammerer og har jobbet med programmering mesteparten av livet.

- Jeg studerte matte, fysikk og data fordi jeg er nysgjerrig av natur og gjerne ville ha svar på hvorfor ting var som det var. Utdannelsen min hjalp meg med det, og en stund nyttet det ikke å diskutere med meg. Jeg visste alt, forteller hun og ler litt av den yngre utgaven av seg selv.

Uforklarlige opplevelser

Da den ene datteren noen år senere fortalte moren at hun opplevde uforklarlige ting, trigget det nysgjerrigheten til Solveig på nytt.

- Jeg ville finne ut hva dette var og kom i kontakt med Georg Hygen, den gang en av Norges eksperter på parapsykologi (han døde i 1994, journ.anm.). Med han diskuterte jeg Einsteins relativitetsteori som hjernen min kunne forstå. Det førte igjen til at jeg ble kjent med folk i slagruteforeningen i Sverige. Slagrute betyr ønskekvist på norsk, forklarer Løvhaug.

Gjengir energi med lyd

I det svenske miljøet fikk hun veiledning fra de fremste innen faget i nabolandet.

- I stedet for en tradisjonell ønskekvist, bruker jeg hånda. Jeg føler energier, sier Halden-damen.

Hun er mottakelig for energier på andre måter også.

- Jeg oppdaget at jeg kunne formidle energier fra folk og ting gjennom lyder. En gang for 20 år siden var jeg i Rødsparken med sønnen min. Jeg gikk forbi et tre, og en lyd kom ut av meg helt automatisk. Jeg gikk forbi den samme plassen flere ganger, og hver gang kom det lyder, forteller hun.

- Lydene kommer av seg selv

Veiledning og trening gjør at Solveig kan føle og formidle energier fra det meste rundt seg.

- Jeg fokuserer på den eller de personene det gjelder, eller en gjenstand, og så kommer lydene av seg selv. Jeg er bare en ledning, jeg gjør ingenting. Jeg kan ikke synge, bare spør barna mine, så lydene som kommer, kommer av seg selv, sier hun.

Intuitiv egenskap

Denne helgen har hun tatt et skritt videre og tilbyr de som vil, en lydreise til sitt eget indre.

Fra et lite lokale nedenfor Den gamle kommandant i festningen, tilbyr hun lydsafari.

- Alle har energier og lyder, og alle kan formidle dem. Det er intuisjonen vår, men de fleste har glemt hvordan det gjøres. Det er ikke mange som driver med det samme som meg, men det kan helt klart læres, forklarer hun.

Forandres kontinuerlig

Noen av dem som allerede har besøkt Solveig og latt henne ta dem med på en lydreise, har spurt hva man får igjen for det.

- Jeg svarer at man får en opplevelse. Dette er ingen analyse av deg som person, men energiene som strømmer gjennom kroppen, kommer fra livet ditt. Det kan også være genetikk som gjør at lydene er som de er. Neste dag høres det annerledes ut. Man endrer seg som person, og dermed endrer energiene og lydene seg, forklarer hun.