Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det ikke systembolag på Nordby

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi kommer ikke til å gi opp kampen for å få systembolag, sier sentersjef Ståle Løvheim.

[Nettavisen:]

Nordmenns umettelige jakt på billig kjøtt, godteri og tobakk har gjort Olav Thon-eide Nordby Shoppingcenter ved Svinesund til et av Nordens største kjøpesentre. Omsetningen i 2014 var på ca 4 milliarder kroner.

Det senteret derimot mangler, er muligheten til å kjøpe øl, vin og sprit. Heller ikke på Töcksfors Shoppingsenter på andre siden av grensen for Ørje i Østfold finnes det et systembolag.

- Har jobbet for pol siden 2003

Vi tok en telefon til sentersjefene i Nordby og Töcksfors for å få svar på hvorfor nordmenn må reise til Strömstad eller Årjäng for å fylle alkoholkvoten når de reiser på harryhandel via Østfold.

- Jeg stiller meg det samme spørsmålet. Nordby er et av de største kjøpesentrene i Sverige, og alkohol er en lovlig handelsvare som selvfølgelig burde ha vært solgt her. Vi har jobbet kontinuerlig med å få systembolag på Nordby helt siden vi begynte å bygge senteret i 2003, sier sentersjef Ståle Løveheim til Nettavisen.

Fra Töcksfors-kollega Lars Erik Erøy får vi et nokså identisk svar:

- Det har vært jobbet mer eller mindre konstant med å få et systembolag til senteret helt siden det ble startet opp i 2005. Jeg vet ikke hva de formelle svarene fra Systembolaget er for at Töcksfors ikke skal ha systembolag.

- Har tilbudt lokaler

Erøy henviser til Ole Christian Hallerud, eiendomsdirektør i Olav Thon Gruppen, for utfyllende informasjon om arbeidet med å få systembolag til sentrene.

- Det er et sterkt ønske om å få systembolag både til Nordby og Töcksfors. Det er store sentere som burde ha systembolag. Vi har tilbudt Systembolaget lokaler, men per i dag har imidlertid ikke Systembolaget vist konkret vilje til å etablere utsalg i sentrene.

Ifølge Hallerud har Thon Gruppen kontakt med Systembolaget flere ganger i årlig.

- Vi er en stor eiendomsutvikler i Sverige og har derfor jevnlig kontakt med Systembolaget. Vi tar opp spørsmålet om utsalg i Nordby og Töcksfors hver gang vi får anledning, sier Hallerud.

Han ber oss ta kontakt med Systembolaget for å få svar på hvorfor de ikke vil ha butikker i to av Sveriges største kjøpesentre.

- Vi skal selge til svensker

Systembolagets pressesjef Lennart Agén svarer følgende da vi spør ham om hvorfor Systembolaget ikke ønsker å etablere seg på store sentre som Nordby og Töcksfors:

- Begge shoppingsentrene ligger rett ved den norske grensen og henvender seg til norske kunder. Systembolaget finnes i Sverige og retter seg mot kunder i Sverige. Systembolaget har butikker i begge kommunene, men de er ikke plassert i Nordby eller Töcksfors, sier Agén.

Han avviser at kommunepolitikk, som for eksempel ønske om å bevare Strömstad som et levende handelssted, spiller inn i avgjørelsen om å si nei til utsalg i Nordby og Töcksfors.

Systembolag i Charlottenberg

Charlottenberg Shoppingcenter i Värmland, som ligger på svensk side av Finnskogen, har derimot systembolag. Butikken ble sågar flyttet til det Thon-eide senteret for noen år siden.

- Systembolaget i Charlottenberg har blitt tvunget til å bytte lokaler noen ganger for å møte kundenes forventninger. Derfor har vi valgt å flytte butikken noen hundre meter for å kunne tilby våre kunder i Charlottenberg og omegn fortsatt god service, sier Agén.

Kjøpesenteret i Charlottenberg skiller seg fra sentrene i Nordby og Töcksfors ved at det ligger i et sentrumsområde. Tettstedet har også nesten dobbelt så mange innbyggere som Töcksfors.

Agén svarer følgende på spørsmål om det kan bli aktuelt med systembolag i Nordby eller Töcksfors de neste årene.

- Nei, ikke slik situasjonen er i dag.

Nordby-sjef Ståle Løvheim nekter imidlertid å gi opp håpet om å få alkoholutsalg.

- Vi gjør alt vi kan, og vi kommer ikke til å gi oss.

Kommentarer til denne saken