– Oldefaren min er jo på bildet!

STENHOGGERE: I midten står oppsynsmann Elias Berg. Nå har HAs lesere bidratt med fire navn til. Til høyre for Elias berg står Karl Edvard Svendsson. Deretter følger Hans Torp og hans far Kristian Torp. Nummer fire fra venstre heter Karl Ottersen. Da mangler det fem navn på bildet.

STENHOGGERE: I midten står oppsynsmann Elias Berg. Nå har HAs lesere bidratt med fire navn til. Til høyre for Elias berg står Karl Edvard Svendsson. Deretter følger Hans Torp og hans far Kristian Torp. Nummer fire fra venstre heter Karl Ottersen. Da mangler det fem navn på bildet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Anita Johansen hjelper HA med å finne navn på stenhoggerne på dette gamle bildet.

DEL

For en tid tilbake etterlyste Penneknekten i HA navn på dette gamle bildet av stenhoggere på Idd. Idd og Enningdalen historielag har bildet, og de vil gjerne ha hjelp til å få tak i navnene.

– Kom fra Sverige

Bildet blir enda mer verdifullt med navn, mener historielaget. Anita Johansen er på tråden, og hun kan hjelpe med ett navn.

– Dette var morsomt å se! Jeg har aldri sett dette bildet før. Min mor, Karen Johansen, og jeg er 99 prosent sikre på at han som står til høyre for oppsynsmannen Elias Berg, er Karl Edvard Svendsson, sier Anita Johansen som fortsetter:

– Han kom fra Blekinge i Sverige for å hogge sten langs Iddefjorden. Sammen med oldemor, som var fra Värmland, bodde de på Øvre Holm. Hun jobbet som budeie på Store Holm, mens han hogget på Hov. Han var min oldefar og min mors morfar, forteller Anita Johansen.

Begge er gravlagt i kirkegården på Prestebakke.

– Mormor gikk med kaffe

Hun sier at mormoren hennes gikk med kaffe til stenhoggerne på Hov da hun var liten.

– Hun fortalte meg at hun sto og så på da Monolitten ble skipet ut fra Hov, forteller Anita Johansen.

– Der er farfar

Torill Ottersen Rødnes drar også kjensel på en av karene på bildet.

–  Jeg mener at nummer fire fra venstre er min farfar, Karl Ottersen. Han var steinhogger av yrke, og vi i familien har alltid visst at han var med å ta ut steinen til Monolitten, sier Rødnes til Halden Arbeiderblad.

– Kjenner to på bildet

Jorunn Sjøstrøm la turen innom HAs redaksjon etter at hun så bildet i avisen.

– Nummer to til høyre er min farfar Kristian Torp. Mens ved siden av ham på venstre side står sønnen Hans - altså min onkel, sier Sjøstrøm.

Da har bildet fått fem navn. Hvis noen kjenner flere, så send gjerne en e-post til penneknekten@ha-halden.no 

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags