Derfor mister tusenvis av haldensere vannet en hel natt

UNDER JORDA: To og en halv meter under bakken viser fagleder Roy Prang fram ventilen som må skiftes natt til onsdag. Han oppfordrer alle til å ta forholdsregler og tappe vann i tide.

UNDER JORDA: To og en halv meter under bakken viser fagleder Roy Prang fram ventilen som må skiftes natt til onsdag. Han oppfordrer alle til å ta forholdsregler og tappe vann i tide. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Natt til 1. november vil mange tusen haldensere bli uten vann. Årsaken er at Halden kommune må bytte en ventil på ett av byens viktigste vannrør.

DEL

– Ventilen er montert på en av hovedvannledningene og sitter i en kum i Vadet. Ventilen er over 60 år gammel, og den er moden for utskifting.

Det et er viktig for å sikre vannforsyningen fra anlegget på Erte og til husstandene i Halden, sier fagleder Roy Prang i Halden kommune.

Som i april

– For å få byttet ut ventilen, er vi nødt til å stenge av vannet i noen timer, og dette er grundig planlagt i forkant, slik at utskiftingen skal skje raskest mulig.

Vi hadde en tilsvarende avstenging av vannet i april, og vi håper at å sende ut et tidlig varsel vil gjøre at avstengingen går uten store problemer for innbyggerne, sier Prang.

Vannet blir stengt klokka 23.00 natt til onsdag 1. november, og det er beregnet at vannet vil være tilbake kl. 06 neste morgen.

– Men dette er en operasjon vi gjør svært sjelden, så det er litt vanskelig å beregne hvor lang tid det tar, sier han.

Disse mister vannet

Det er hovedsakelig de samme som ble berørt av avstengingen i april som også denne gangen vil miste vannet.

– Det betyr at beboere på Iddesiden i liten grad vil merke noe, mens de fleste som bor i høyden vil få tomme kraner eller redusert vanntrykk.

Noen konkrete adresser er vanskelig å gi, men det er blant annet snakk om store deler av Hov, deler av Øberg, Liljafeltet, Sommerro, store deler av Tistedal, Nybo, Grimsrødhøgda, store deler av bebyggelsen i områdene langs BRA-veien, Stenerød, Brekkerød, Watvedt, Gimle, Asak, Bratner, Rokke, muligens Knardal samt noen andre små høyereliggende områder, sier Prang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMLE: Disse rørene er over 60 år gamle og modne for utskifting. Derfor stenger kommunen av vannet for flere tusen haldensere natt til onsdag.

GAMLE: Disse rørene er over 60 år gamle og modne for utskifting. Derfor stenger kommunen av vannet for flere tusen haldensere natt til onsdag. Foto:

Planlegg vannbehov

Han anbefaler derfor de som kan bli berørt om å planlegge, slik at de får dekket sitt behov for vann i det aktuelle tidsrommet.

– Fyll nødvendige beholdere for å få tatt tannpussen, og skal du tidlig opp så planlegg dusjen kvelden i forveien.

Men det også viktig ikke å overdrive. Skal du bare sove, trenger du ikke fylle store beholdere, sier Prang.

– Vi har planlagt dette arbeidet til et tidsrom da mange sover og det brukes lite vann. Trenger du likevel vann i dette tidsrommet må du tappe opp dette i god tid på forhånd, sier Prang.

Brunt eller hvitt vann

Når arbeidet er avsluttet, og vannet blir koblet på igjen, vil det noen steder bli brunt vann og mye luft i vannet.

– Vann med mye luft kan se ut som hvitt vann. Det er ikke farlig og det vil gå over. Halden kommune vil gjennomføre spyling av rør der det er nødvendig.

De som selv opplever brunt vann og luft i vannet må bare la vannet renne til dette stabiliserer seg, sier Prang.

Han har også en «plan B», dersom arbeidene vil ta lengre tid enn planlagt.

– Da vil det bli mulig å hente vann ved brannstasjonen, sier fagleder Roy Prang.
 

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.