Gå til sidens hovedinnhold

Stenger byen for bråkmakere

Artikkelen er over 10 år gammel

En 17-åring som har vært involvert i gjentatte voldsepisoder er utestengt fra Halden sentrum.

Dette er medisinen politiet i Halden håper skal kurere haldensere som "drar på byen for å lage bråk".

Mer vold i helgene

- Å stenge noen ute fra sentrum i en lengre periode er et utradisjonelt virkemiddel, men ifølge politiloven har vi myndighet til å stenge ute folk vi har sterke indikasjoner på er bråkmakere, sier ordenssjef Dag Morten Karlsen.

Årsaken til at politiet nå går til dette skrittet er at antall voldsepisoder i helgene har hatt en økende tendens helt siden i våres.

- Voldsepisodene og slåsskampene har skjedd på stort sett de samme stedene i sentrum og en del av de samme personene har gått igjen flere ganger. Nå ønsker vi å få bukt med dette. Folk har ofte inntrykk av at politiet ikke gjør noe i slike saker, men vi har en del virkemidler, sier politistasjonssjef Roger Johannesen.

Kart over forbudt område

Det normale er at bråkmakere og slåsskjempe blir bortvist fra sentrum der og da, eller i de mer alvorlige tilfellene, at en blir framstilt for varetektsfengsling.

- Nå kommer vi til å i stedet bruke besøksforbud i sentrum veldig aktivt, sier Johannesen.

En 17-åring har allerede fått besøksforbud. Han har ikke lov til å oppholde seg i sentrum av Halden innenfor visse tidsrom i helgene.

- Vi har sett at det oppstår mye bråk rundt han. Det er ikke alltid det er han som står i førstelinja og sloss, men han er som regel involvert på en eller annen måte, sier Karlsen.

17-åringen har fått utdelt et kart fra politiet, hvor det er tegnet inn hvor grensen går. I første omgang har han blitt utestengt fra sentrum i en måned.

Et varsku til slåsskjempene

- Dersom forbudet ikke overholdes vurderer vi strengere reaksjoner. Det blir en opptrapping. Først hjemkjørsel, så pågripelse og etter hvert kanskje varetektsfengsling.

Politiet vil avsanne myten om at de ikke gjør noe med folk som slåss og bråker i helgene, og håper at det nye virkemidlet kan virke preventivt.

- Dette er et varsku til andre. Dersom en ikke oppfører seg på byen, risikerer en å bli utestengt. Det gjelder ikke bare de under 18, men også de litt eldre slåsskjempene, sier Johannesen.

Han forteller at volden og slåssingen har vært mest utbredt i mijøet som består av de under 20 år.

Håndheving

- Mange av dem kommer ikke inn noe sted, så de bli bare stående å henge på visse steder i sentrum, og plutselig smeller det. Vi er lei av den typen oppførsel. De som utmerker seg, må enten endre holdning eller holde seg borte, sier de to politimennene.

Halden-politiet har tatt i betraktning at utestengelse fra sentrum er et stort inngrep i den personlige friheten til dem som det rammer, men mener det må til.

- Hvordan skal dere klare å håndheve besøksforbudet?

- Det er ikke noe problem. Alle patruljene har oversikt over hvem det gjelder og siden det dreier seg om sentrumsområdet til visse tidsrom, har vi ikke noe problem med å håndheve forbudet. Dukker han opp, så blir han tatt, sier Karlsen.

- Merker forskjell allerede

17-åringen har hatt besøksforbud i sentrum i to uker nå, og politiet mener allerede de har merket stor forskjell.

- Det har ikke vært noe bråk og slåssing i den perioden han har vært utestengt. Det har vært veldig rolig, sier Johannessen.

Hovedmålsettingen er å beskytte befolkningen i Halden.

- Haldensere skal slippe å være redde for å uforvarende havne midt i et slagsmål, og da må vi luke ut dem som leter etter grunner til å dra i gang bråk, sier Johannesen.