Stemmen i Solradio'n er død

Artikkelen er over 14 år gammel
DEL
Steinar Aabø er død. Dermed har en av landets fremste nærradiopionerer gått ut av tiden. Steinar Aabø var Solradio'n - lokalradio for Halden og Aremark og ellers så langt senderen rakk. Solradio'n som ble kjent over hele fylket, og ellers over store deler av landet. Få, om noen, har hatt slikt mot som Steinar Aabø til å være seg selv i eteren.
Steinar Aabø ble født i Smørklepp i Tokke kommune i Vest-Telemark i 1930. I begynnelsen av 1950-årene kom han til Halden, og anledningen var Karin Larsen. Han tapte sitt hjerte til frøken Larsen og Halden samtidig. Det ble etterpå et livslangt forhold til både kona og byen.
Han begynte på tollboden - som betjent med blanke knapper med den norske løve på brystet og lue med skjerm på hodet.
Toll, kontroll av folk og gods, var ikke noe for den unge, utadrettede Aabø, og han søkte seg til lærerskolen i Oslo, hvor han tok sin eksamen, og dermed bar det i neste omgang til Gutteskolen som lærer. Hvor den store entusiasten øste av seg selv som pedagog.
Aabø var fra fødselen opptatt av instrumenter, alt som var utstyrt med knotter. Fotografering og radiosamband med hele verden, bare for å ha nevnt noe - og etter hvert ble det nærradio. Han var den første i Norge, lenge før noen kunne håpe på nærradiokonsesjoner - som sendte radioprogram, det var i 1966 - «nærradio» i form av internradio for betjening og pasienter på Halden sykehus.
Ved inngangen til 1980-årene dro Aabø til Hedmarkstoppen Folkehøgskole ved Hamar som lærer. Her startet han Mjøsradioen - som var på lufta i 1981, den første nærradioen i landet. Entusiasten Aabø hadde kommet gjennom alle tenkelige hindringer.
I neste omgang bar det hjem til Halden, og her startet han opp Solradio'n i 1985 - for 20 år siden. Det begynte hjemme i «Stærekassa» i på Låby, og han nådde ut - til tusener. Hele Halden lyttet den første tiden til Aabø, og senderen rakk langt - til store deler av Østfold og over Oslofjorden til deler av Vestfold. Folket lyttet og mange, mange skjønte at nærradio hadde appell - og var kommet for å bli. Takket være entusiasten og pioneren Steinar Aabø.
Alderen og sviktende helse innhentet Steinar Aabø, og for noen år siden ble radiosendingene fra Solradio'n nedlagt.
Steinar Aabø var en stor personlighet - fordi han var en stor entusiast i alt han foretok seg - samtidig som han var modigere enn de fleste, han turde å by på seg selv fullt ut.
Vi lyser fred over Steinar Aabøs minne.
Anders Wold
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags