Fikk først 500.000 - så 200.000 - samme dag!

BIDRAR: Sparebankstiftelsen i Halden bidrar med midler til Idd og Enningdalen Historielag sitt prosjekt i Monolittbruddet.
Fra venstre Kjell Hagen, styreleder i Sparebankstiftelsen Halden. Arne Omholt, prosjektleder i Idd og Enningdalen Historielag. Tom Willy Prangerød, banksjef i Halden Sparebank1

BIDRAR: Sparebankstiftelsen i Halden bidrar med midler til Idd og Enningdalen Historielag sitt prosjekt i Monolittbruddet. Fra venstre Kjell Hagen, styreleder i Sparebankstiftelsen Halden. Arne Omholt, prosjektleder i Idd og Enningdalen Historielag. Tom Willy Prangerød, banksjef i Halden Sparebank1 Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag 11. mai kommer garantert til å bli husket til evig tid i Idd og Enningdalen historielag. På formiddagen denne dagen ble de tildelt 500.000 kroner. På ettermiddagen fikk de ytterligere 200.000 kroner!

DEL

Først kom Sparebankstiftelsen DNB med 500.000 kroner. Så, noe senere på dagen, kom Sparebankstiftelsen Halden med 200.000 kroner.

Brukes i Monolitten-bruddet

Historielaget skal rehabilitere den gamle brygga ved Monolittbruddet, og de skal også bygge en fullskala etterligning av stenen som ble tatt ut til monolitten.

- Vi skal bygge en etterligning i tre, og denne skal det være mulig å gå inn i. Her vil det være en utstilling av steinhogger industrien og monolittens historie, sier prosjektleder Arne Omholt.

Arbeidet starter første uken i juni og skal stå ferdig 9. september i år.

Godt samarbeid

Sparebankstiftelsen Halden og historielaget har hatt et samarbeid i langt tid, men på forskjellige prosjekter.

- Vi er glade for at slike kulturhistoriske prosjekter blir tatt tak i og realisert, sier Kjell Hagen i Sparebankstiftelsen Halden.

De synes det er flott at historielaget tar tak i stenbruddet på denne måten.

Venter svar

Hittil har Idd og Enningdalen Historielag fått inn 700.000 kroner, men fremdeles  venter man på svar på to søknader til.

- Vi har søkt om totalt 400.000 kroner til, sier Arne Omholt.

Det er et stort prosjekt som er planlagt, torsdag morgen fortalte historielaget til Halden Arbeiderblad at de var helt avhengige av midler for å gjennomføre prosjektet.

FAKTA: Dette er Monolitten

  • «Monolitten» er en steinsøyle plassert på «Monolittplatået» i Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo.
  • Den ble ferdigstilt av Gustav Vigeland i 1943.
  • Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsparkens høyeste punkt og er 17 meter høy.
  • Den monumentale skulpturen er omgitt av en sirkeltrapp med 36 figurgrupper i granitt anbrakt i rader oppover trappen.
  • Monolittplatået omkranses av en lav balustrade i granitt med åtte dobbeltporter i smijern.
  • Navnet antyder at skulpturen er hugget av en eneste granittblokk.
  • De første skissene skal skrive seg fra 1919, men steinblokken kom ikke til stedet før i starten av 1927 og ble ikke reist til stående stilling før 1928.
  • Monolitt-granittblokken var opprinnelig på 280 tonn og ble skutt ut av fjellet i Iddefjorden ved Halden  i 1922 på Vigelands initiativ og økonomisk risiko.
  •  I 1928 ble den reist i Frognerparken av ingeniørfirmaet Eeg-Henriksen etter en komplisert transport til Oslo om bord på en lekter og fra Bestumkilen til Vigelandsparken ved hjelp av en spesialkonstruert skinneinnretning.
  •  Det ble satt opp et treskur rundt blokken, hvor et lag med steinhuggere arbeidet i perioden fra 1929 til 1943. Skuret ble revet og Monolitten avduket i 1944.

Kilde: wikipedia.no

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags