– Risikoen for følgeskader ved bruk av snus er lik null

FRIKJENT: En ny studie fastslår at det er umulig å knytte bruk av snus til dødsfall.

FRIKJENT: En ny studie fastslår at det er umulig å knytte bruk av snus til dødsfall. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Risikoen for følgeskader ved bruk av snus er lik null, er aller siste forskningsnytt.

DEL

(Fredriksstad Blad) – Ikke nytt for oss. Det sier Karl Erik Lund, forskningsleder for tobakk ved Folkehelseinstituttet, til forskning.no, etter at det medisinske tidsskriftet The Lancet nylig publiserte en studie fra Global Burden of Disease om antallet dødsfall som kan knyttes til snus.

Null risiko

Folkehelseinstituttet etterlyser nå en ærligere kommunikasjon fra myndighetenes side om risikoen ved bruk av snus.

Beregningene fra det internasjonale forskningssamarbeidet Global Burden of Disease offentliggjøres jevnlig i det britiske tidsskriftet The Lancet. For første gang er det beregnet antallet dødsfall som kan knyttes direkte til snusbruk.

«Vi finner ikke tilstrekkelig bevis for at relativ risiko ved bruk av snus er høyere enn ved ikke å bruke det, uansett helsevirkning», heter det i rapporten.

Resultatet skal være som forventet for forskningsleder Lund ved Folkehelseinstituttet. Han viser til at han selv har etterlyst slike beregninger flere ganger, etter som også han mener det ikke fins noen påviselig sammenheng mellom snusbruk og dødsfall.

Giftig tobakk

Derimot peker den nye rapporten på kreftfare knyttet til en annen type munntobakk, en bestemt type skråtobakk som ikke er i bruk i våre himmelstrøk, men som har høyt giftinnhold og brukes i omfattende grad i land som India, Pakistan og Nord-Afrika. Denne skråtobakken gir økt risiko for kreft i leppe, munnhule og spiserør, og rapporten anslår at de kreftfremkallende nitrosaminer i denne tobakksvarianten tar 48 000 menneskeliv årlig.

Røketobakk er også fremdeles ubestridt livsfarlig. Passiv røyking forårsaket ellers 883.000 dødsfall i 2016, hele 6,3 millioner mennesker døde som følge av røyking.

Ikke for gravide

De eneste helsepåvirkningene som hittil er påvist, i følge folkehelseinstitutets forksningsleder, knytter seg til at nikotin generelt gir en forbigående blodtrykksøkning.

–  Nikotin er veldig lite farlig for friske mennesker, fordi virkningen er forbigående, sier Lund.

Men stoffet kan være farlig for noen grupper.

–  Gravide bør unngå enhver form for tobakk, sier Karl Erik Lund.

Det understrekes også at hjertepasienter bør holde seg unna snus, fordi blodtrykksøkning kan være livstruende.  

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.