– Selv om vi får mindre fritid på grunn av pendlingen til og fra skolen, så er det absolutt verdt det, forteller de fire 15- og 16-åringene til Halden Arbeiderblad.

På Greåker videregående skole i Sarpsborg finnes det en egen science-linje. Det er et studieprogram som gir en alternativ vei til studiekompetanse ved å kombinere fagområdene entrepenørskap, realfag og internasjonalistering.

Får mindre fritid

Og til denne linja på Greåker er det femten- og sekstenåringene Adrian Engebø, Hanna Nilsen Bruun, Anusha Mosbye og Caroline Holme Hagen pendler til hver dag.

Caroline forteller at de må stå opp tidligere enn de har vane med fra ungdomskolen og at hun selv står så tidlig opp som klokken 05.15.

Selv om noen sover litt mindre eller lengre enn de andre, er de alle enige i at de er ganske trøtte på bussen og må legge seg litt tidligere enn før. De legger også til at busstilbudene ikke er de beste på dager de slutter tidligere, og at de har et sterkt ønske om direkte buss.

De sier at selv om de får mindre fritid på grunn av pendlingen til og fra skolen, så er det absolutt verdt det.

– Jeg har bestemt meg for å sette av en dag i uka til bare lekser. Slik at jeg kan prioritere venner og kjæresten de andre dagene, forteller Caroline Holme Hagen.

Skryter av lærerne

Hanna Nilsen Bruun har planer om å fortsette å trene håndball, selv om det krever litt mer planlegging.

Anusha Mosbye sier at hun var litt redd for at det skulle bli vanskelig å bli kjent med de andre elevene, fra andre byer, men at klassemiljøet allerede etter en uke er kjempebra. Og også lærerne får skryt.

– Lærerne er veldig flinke. De er hele tiden oppdatert på ny forskning, sier Hanna Nilsen Bruun.

Haldenserne forklarer at Science-linja ikke er det samme som vanlig studiespesialisering. De mener at Science-elever vil være mer ettertraktet fordi de er kjent for å jobbe hardt og selvstendig.

Motiverte

– Den største fordelen er nok at vi sitter igjen med mer kunnskap, fordi alle er så motiverte, noe som bare gjør oss mer engasjerte, sier Adrian Engebø, med et stort smil.

Til tross for at det er mange motiverte elever i klassen, har ikke haldenserne latt seg skremme av årene som ligger foran dem.

– Det er ikke så mange prøver, men det er likevel et hardt pensum, i hvert fall siden vi starter med forskningslære allerede i første klasse, sier Adrian Engebø.

Ikke trynefaktor

De forteller også at lærerne er veldig opptatt av at en ikke skal sette karakterer på mennesker, men vurdere dem akademisk.

Så selv om de unge Haldenserne har en lang reisevei til og fra skolen, selv om de må stå opp tidligere og at kollektivtrafikktilbudene kunne vært bedre, så er de fornøyde.

De anbefaler virkelig andre hardtarbeidende, matte- og naturfagsinteresserte ungdommer å velge Science-linja.