– Rådyrkalver drepes i tusentall av slåmaskiner

HOLMESTRAND, VESTFOLD 20080616:
Ei rådyrmor med årets kalv koste seg i skogkanten langs Bispeveien utenfor Holmestrand mandag morgen. De lot seg ikke forstyrre av trøtte morgen-bilister som suste forbi på vei til jobb.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

HOLMESTRAND, VESTFOLD 20080616: Ei rådyrmor med årets kalv koste seg i skogkanten langs Bispeveien utenfor Holmestrand mandag morgen. De lot seg ikke forstyrre av trøtte morgen-bilister som suste forbi på vei til jobb. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Dyrebeskyttelsen krever at Bondelaget innfører tiltak for å hindre at flere tusen rådyrkalver blir drept i møte med slåmaskiner hvert år.

DEL

Hvert år dør 4.000 rådyrkalver av ulykker, ifølge Norges Skogeierforbund. En betydelig andel av dem blir drept av slåmaskiner, skriver Nationen

Daglig leder Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen mener Bondelaget må sørge for at informasjonen når deres medlemmer

– Det eneste vi kan gjøre er å oppfordre bøndene til å ta forholdsregler, svarer Bjørn Gimming i Norges Bondelag, til avisen. Han presiserer at det ikke er nødvendig at myndighetene griper inn.

Tiltak mot rådyrdødsfall er en del av Miljøpartiet de Grønnes partiprogram. Talsperson for MDG, Une Aina Bastholm, mener grunneier har ansvar og dermed også staten. Hun lover å gå i dialog med bondeorganisasjonene.

Det finnes enkle metoder som kan tas i bruk for å unngå at kalvene havner under slåmaskinene, ifølge Krogstad. Det ene er å skremme dem vekk med hund om morgen og kveld før slåtten. Det andre er å feste en planke med kjettingsnorer foran på traktoren. Når rådyrkalvene treffes av kjettingen, vil de hoppe opp og rømme, sier hun.

Vekslende sommervær gir super kantarellsesong 

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken