Sjekk denne monstervepsen - funnet i Halden!

Slik ser den ut, geithams.

Slik ser den ut, geithams.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Er du redd for veps? Da har du grunn til å bli skremt: Denne uka ble nemlig den svært sjeldne og giftige monstervepsen geithams funnet ved Iddefjorden.

DEL

– Jeg hørte en sånn skarp vepselyd fra under parabolen her. Og jeg skal beise, så jeg vil ikke ha noen veps der. Jeg tok med meg fluesmekkeren og teipa den til en lang stang, før jeg begynte å rote opp under taket med den, men vepsen kom ikke fram.

Ambjørn Mustorp og kona Marit bor på hytta si på Ystehede ved Iddefjorden. De ante ingenting om at det var den nesten utryddede monstervepsen geithams (Vespa crabro), Europas største vepseart, som lurte under hyttetaket.

Et lite, stort monster

– Jeg ga meg ikke. Så kom den. Siden den var så stor, var den ikke så rask som vanlig veps, og jeg smekka til den, forklarer Ambjørn Mustorp om jakten på vepsen som i 2006 ble erklært utryddet i Norge etter 1911. Hundre år etter treffer en intetanende hytteeier fra Mysen vepsen med sin fluesmekker.

– Jeg er litt interessert i sånt, så jeg la den på et glass. Jeg hadde aldri sett et sånt monster før.

Geithams-vepsen er cirka tre centimeter lang og dobbelt så giftig som vanlig veps.

– Det var bra det var Ambjørn som fant den, for jeg hadde knust den, tror kona Marit Mustorp.

– Vi vil ikke bli invadert av sånn morderveps, legger hun til og ler.

Trodde det ikke

Ambjørn og Marit Mustorp tok så med seg glasset med vepsen på årsmøtet i velforeningen.

– Det var flere av oss på møtet som hadde moro av det. Det ble tatt fram bøker, og vi kom fram til at det måtte være en sånn veps. Mannen fra nabohytta tok vepsen med seg til Oslo og ringte til kompisen sin, som er entolog på Naturhistorisk museum. Entologen sa at det trodde han ikke på, forteller Ambjørn Mustorp videre. Men, joda, ganske riktig; det var en geithams de hadde funnet.

– Du synes det var litt artig, minner Marit Mustorp mannen sin på og smiler.

Dødelig for alle

– I tillegg til dette funnet, har det vært funnet tre Geithams-veps i Norge i 2007 og 2008, opplyser entolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk Museum om vepsen man trodde var utryddet i nesten hundre år. Hvis flere skulle komme over den nokså skremmende vepsen, vil Hansen gjerne ha den. Men, vær forsiktig.

– Den stikker noe forferdelig.Den har mer gift enn en vanlig veps. Hvis man blir stukket, kan man dø. Også hvis man ikke er allergisk. Spesielt hvis vepsen kommer seg oppi glass med søt drikke og havner i halsen, er det farlig, advarer entologen. Veps tar nemlig livet av ett menneske per år.

Les mer om saken i lørdagens HA

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags