– Hei.

Forsiktige smil. Skritt mot hverandre.

Så omfavnelse. Tårefylte øyne. Noe vått tørkes bort fra øyekrokene.

Så er praten i gang. Samtidig som de to søstrene ser forsiktig på hverandre.

– Vi har så mange år å ta igjen. Åh, vi er så glade, sier Tone Aksnes Pedersen og Evy Helen Søderstrøm Tvinde.

Så smiler de igjen.

Facebook løste saken

Tidligere denne uka fortalte Halden Arbeiderblad om Evy Helen Søderstrøm Tvinde som har lett etter lillesøstera si i over 20 år. Mens Tone ble adoptert, har hun selv vokst opp på mødrehjem og barnehjem.

Evy Helen Søderstrøm Tvinde har blant annet også prøvd å finne Tone gjennom Frelsesarmeen og programmet Tore på sporet. Facebook løste gåten, og det var datteren til Tone som oppdaget det og ga mora si beskjed: – Mamma, jeg tror de leter etter deg.

Tone fikk sjokk. Hun har i alle år trodd at hun er enebarn. Brått fikk hun to storebrødre, ei storesøstre og 10 tantebarn. Ingen av søsknene hennes har vokst opp hos mora eller faren sin.

Denne helga er en gledens helg for Tone, og også hennes adoptivforeldre Ragna (92) og Einar Aksnes (87).

Ragna og Einar Aksnes gleder seg på datterens vegne, samtidig som de alltid vil være mammaen og pappaen til Tone.

Ble forskrekket

– Først ble vi forskrekket. Vi visste ikke at Tone hadde søsken. Vi er glade med stor G på hennes vegne. Vi håper hun får det like bra nå som hun har hatt i sin ungdom, sier foreldrene til HA kort tid før Tone møter sin storesøster og hennes 28 år gamle datter Therese.

Tone ble adoptert bort da hun var tre måneder gammel og ble tidenes gave til det barnløse godt voksne paret ved jule- og nyttårstider i 1962.

Familien flyttet fra Bergen og til Halden da Tone var to år gammel. Da begynte også Einar Aksnes som sjef hos Domus her i Halden.

Tilfeldigheter

I dag bor Tone på Sortland i Vesterålen sammen med sin mann.

Haldenturen ble bestemt for en stund siden da Tone og mannen skal hjelpe hennes foreldre med å skaffe en omsorgsbolig her i kommunen. Så dukket familiegjenforeningen opp. Da passet det ypperlig med et møte denne helga, hvor også ukeblader er på banen og vil ha sin bit av Tone og søsknenes skjebner.

Mora deres fikk sitt første barn som 15 åring. De tre neste barna har samme far. Alle, bortsett fra Evy Helen Søderstrøm Tvinde, ble adoptert bort i Bergen.

– Det går mest inn på meg at ikke du har hatt en like god oppvekst som oss andre, sier Tone til søsteren si.

I dag bor søskenflokken på følgende steder i landet: Bømlo, Bergen, Årdal og Sortland.

Planen er at alle skal samles i Bergen i april.

Da regner Tone med at hun også får møtt sin biologiske mor.