Flere ungdommer har vært med og hjulpet til med å pusse opp, rydde, vaske og bære. Og de har vært barnevakt. Nå gleder ungdommene seg til Ungdomssamfundet åpner, og til at de kan være med og bestemme.

Har hjulpet til med det meste

– Det har blitt velidg fint her. Mye mer ungdomsaktig. Bare sjekk veggene, sier Lars Joachim Bratlie.

Veggene er fulle av grafattikunst lagd av Dennis «Creiser» Karlsson og John R. Kjellström.

Lars Joachim har vært med i Extra Giverglede sammen med blant andre Leon Brestrup Holst (12) i mange år allerede, og de har vært veldig aktive de siste ukene.

– Mikaela (Røstadli Dahl, daglig leder i Extra Giverglede, journ.anm.) trengte hjelp, så da stilte vi opp. Vi har vasket, båret esker og stoler, og så har vi vært barnevakt for barna til Mikaela, forteller de.

Fredag fikk de en slags belønning. De dro av gårde sammen med flere andre ungdommer til SpillExpo, Norges største spillmesse på Norges Varemesse. Der koste de seg med spill og teknologi, og kanskje hentet de inn noen tips til aktiviteter og tilbud på Ungdomssamfundet.

 

– Her er det god plass

Ungdommene som HA traff fredag ettermiddag, er glade for at de får et nytt fritidstilbud. De bor i ulike deler av byen, men alle regner med at de kommer til å bruke Ungdomssamfundet mye.

– Hvorfor trenger man et sted å være? Kan man ikke være hjemme hos hverandre?

– Jo, mange kan jo det. Men det er ikke alltid det passer å ha med seg noen hjem, og så kan det jo bli mange venner på en gang. Ikke alle har plass, sier Leon.

– Og her treffer man nye folk og kan blir kjent med andre, supplerer Lars Joachim.

 

Deler ungdommene i to

Aldersgrensen på ungdomsklubben er 10 til 20 år. Den foreløpige planen er å holde åpent mandag til torsdag hvor den yngste gruppa opp til 13-14-årsalderen disponerer klubben på mandager og onsdager mens de eldste har tirsdager og torsdager. Ordningen skal evalueres og kan endres ved behov.

– Det blir nok sånn at folk deler seg litt opp etter hva man har lyst til å gjøre. Noen sitter og ser på TV, andre sitter ved bordet ute i baren. Noen henger i gangen. Her er det stor plass til å fordele seg litt. Det er bra, sier Lars Joachim.

Både han, Leon og Teodor Gran (12) er klare på at Ungdomssamfundet er åpent for alle.

– Man kan komme uansett, sier Lars Joachim.

Bildeserie

BILDER: Ta en sniktitt på Ungdomssamfundet

 

– Jeg håper det blir fullt

– Hvor hadde dere vært hvis dere ikke var her?

– Før var vi mer ute i byen. Det blir bedre å være på Ungdomssamfundet, sier Leon.

– Jeg hadde egentlig ikke noe sted å dra til på fritida før. Det hendte jeg dro på kino og sånne ting. Nå kommer jeg til å gå hit for å være med venner, sier Lars Joachim.

Alle ungdommene håper at mange finner veien til den nye ungdomsklubben.

– Jeg håper det blir fullt her. At stedet blir brukt sånn at ikke dette prosjektet ligger dødt, sier Lars Joachim.

 

– Ungdommene skal bestemme

Michael Lundsveen er en av de frivillige som har vært sentral i realiseringen av Ungdomssamfundet sammen med daglig leder Mikalea Røstadli Dahl.

Han er enig med ungdommene i at klubben er for alle.

– Vi har stor tro på at brukerstyring skal være med på å trekke flere ungdommer hit. Ting skal skje på ungdommenes premisser, og så skal vi voksne hjelpe til og sørge for at ting går i orden.

– Vi vil skape et trygt og godt åpent sted for alle der man kan gjøre det man ønsker. Se på TV, spille spill, gjøre lekser, prate med venner, bli kjent. Og så skal vi legge til rette for aktivitetene som ungdommene bestemmer. Det kan være klatring, svømming, selvforsvar eller andre ting. Basen blir på Samfundet, og så kan vi ta med klubben utenfor huset innimellom, sier Lundsveen.