Gå til sidens hovedinnhold

– Det er haram å ta i mot sosialhjelp hvis en kan jobbe

Artikkelen er over 4 år gammel

Safia Abdi Haase fra Halden skal lære norske kommuner om integrering.

– Utdanning, utdanning og utdanning. Det er det viktigste for å lykkes i Norge i dag. Dessverre er det ikke uvanlig at nyankomne flyktninger uten skolegang blir sendt på kurs der de ikke lærer noe fordi de ikke har grunnleggende utdannelse. Dermed havner de i en ond sirkel med kurs etter kurs, sier Safia Abdi Haase til Aftenposten.

Ikke tillatt

Safia kommer fra en fattig familie i Somalia og har vært utsatt for kjønnslemlestelse, voldtekt, tvangsgiftermål og mishandling.

Som 19-åring ble hun tvangsgiftet bort av foreldrene, og i 16 år levde hun i et ekteskap bygget på frykt og manglende kjærlighet hvor hun ble utsatt for både psykisk og fysisk vold fra ektemannen.

Safias liv var i stor fare, men hun klarte å rømme og endte opp i Norge sammen med sine tre døtre. Først kom de til Valdres og senere Harstad.

Hun kunne ikke språket, var analfabet, alenemor og hadde ingen utdanning, da hun kom hit som 34-åring.

Haase var selv sterkt i mot å gjøre seg avhengig av sosialhjelp. Hun fant en praksisplass, og begynte etter hvert å studere.

– Som muslim kan du ikke ta imot sosialhjelp hvis du kan jobbe. Det er haram (ikke tillatt) å ta imot sosialhjelp hvis du kan jobbe. Jeg kunne jobbe og ville ikke ende opp som sosialklient, sier Haase til Aftenposten.

– Vi er heldige som har henne

Etter språkopplæring, grunnskoleutdanning og videregående utdannet hun seg til sykepleier.

Senere tok hun en mastergrad. Hun har jobbet aktivt mot kjønnslemlestelse og for integrering siden hun kom hit.

Nå reiser hun rundt i Norge for å dele sine erfaringer som flyktning i Norge. Onsdag skal hun komme med sine råd om hvordan hjelpe flyktninger i arbeid under OXLO-konferansen 2016 i Oslo.

– Det er utrolig hva hun har rukket å gjøre på de 22 årene hun har vært i Norge. Safia er en brobygger i hele Norge mellom nordmenn og innvandrere, og det er mange som føler at de kjenner Safia. Vi er heldige som har henne i Halden, uttalte ordfører Thor Edquist i forbindelse med at hun ble utnevnt til Årets Haldenser under Haldengallaen i fjor.

– Det må stilles krav

Flere tusen nyankomne flyktninger skal bosettes i Norge i tiden framover. Haase mener at det er stor risiko for at mange flyktninger ikke vil komme ut i arbeidslivet fordi de ikke får et tilrettelagt opplegg.

– Det er viktig å kartlegge kompetansen til flyktningene og gi dem hjelp deretter. De som mangler grunnskole må få det først. Deretter andre kurs. Hvis ikke dette blir gjort riktig, så vil man aldri komme i arbeid. Som nyankommen flyktning kan man lett bli avhengig av hjelp fra det offentlige. Derfor må det stilles krav til dem, sier hun til Aftenposten.

Hun troe ikke disse uttalelsene vil støte flyktningene som kommer, fordi de fleste faktisk ønsker å jobbe.

Verre med sosialhjelp enn renter på studielån

Haase sier videre til riksavisen:

– Jeg vet om muslimer som er imot studielån fordi islam forbyr renter, men det er verre å bli arbeidsledig og motta sosialhjelp fordi man ikke har utdannelse fremfor å betale renter på studielån.

Faren til Haase var koranlærer, så hun mener å uttale seg med en viss tyngde om temaet.

Kommentarer til denne saken