Har funnet tre barnegraver på Dilling

FUNNSTEDET: De 17 gravene ble funnet på det utgravde feltet til høyre i forgrunnen i bildet, nær Larkollveien litt på oversiden av Dilling stasjon i Rygge.

FUNNSTEDET: De 17 gravene ble funnet på det utgravde feltet til høyre i forgrunnen i bildet, nær Larkollveien litt på oversiden av Dilling stasjon i Rygge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre av de 17 gravene som arkeologene har funnet ved Dilling i Rygge viser rester etter kremerte barn.

DEL

(Moss Avis) Det fortalte prosjektleder for utgravningen, arkeolog og forsker Lars Erik Gjerpe, da han tirsdag kveld la fram foreløpige resultater fra utgravningene ved Dilling i et arrangement i regi av Rygge bibliotek.

Kulturhistorisk museums største utgravning noensinne skjer på jordene nordøst for Dilling stasjon i 2017 og 2018 i forbindelse med at den nye dobbeltsporede jernbanen skal føres fram gjennom dette området.

LES OGSÅ: Historien kan måtte skrives om etter spennende funn i Rygge

Nå foreligger svar på en rekke av prøvene som ble sendt til Sverige for analyse og karbondatering etter funnene i 2017.

BRA FRAMMØTE: Anne Kari Lyby fra Rygge bibliotek takket prosjektleder for Dilling-utgravingene, Lars Erik Gjerpe fra UiO/Kulturhistorisk museum for et interessant foredrag.

BRA FRAMMØTE: Anne Kari Lyby fra Rygge bibliotek takket prosjektleder for Dilling-utgravingene, Lars Erik Gjerpe fra UiO/Kulturhistorisk museum for et interessant foredrag. Foto:

Gravsted med barn og ungdommer

Svarene styrker teorien om at det kan ha vært en landsby ved Dilling i de 400 årene rundt Kristi fødsel, altså for 1800–2200 år siden, i eldre jernalder.

Karbondatering har gitt ekspertene mulighet til å fastslå følgende om de 17 urnegravene som er funnet i gravområdet nær dagens Larkollveien:

* I tre av gravene var det barn. To i alderen 0–14 år og ett i alderen 5–14 år.

* I tre av gravene lå det ungdommer i alderen 10–24 år.

* I fire graver er voksne gravlagt.

* Restene i de øvrige gravene har ikke vært tilstrekkelig til å si noe om alderen på de gravlagte, men en sigd i én av disse indikerer at det var en voksen person som ble gravlagt her.

GRAVDATERING: Utgravningene på Dilling viser at de fleste gravene var fra før Kristi fødsel, og at tre av gravene inneholdt barn. KILDE: Kulturhistorisk Museum.

GRAVDATERING: Utgravningene på Dilling viser at de fleste gravene var fra før Kristi fødsel, og at tre av gravene inneholdt barn. KILDE: Kulturhistorisk Museum. Foto:

Grav med bjørneklør

– I tre av gravene har vi funnet en sigd. Og i én av disse lå det også rester etter rundt 10 bjørneklør. Trolig ble sigden og to forlabber av en bjørn lagt ned sammen med urnen, forklarte Lars Erik Gjerpe.

Han fortalte at de døde ble kremert og ble begravet i urner eller kar. 16 av urnene var spesiallagede trekar basert på alm og lind – bjørk var ellers vanlig å bruke – og én urne var av keramikk.

– Vi har funnet så små mengder av brente bein i gravene, at det virker som om de ikke brydde seg om å få skrapet sammen alt av de kremerte kroppene for å få lagt alt ned i urnene, fortalte Gjerpe.

Kan ha vært en landsby

Prosjektlederen medga at han smilte overbærende da det for et par år siden ble spekulert i mediene om muligheten for å finne rester av en landsby fra eldre jernalder ved Dilling.

HUSDATERINGER FOR 10 HUS: Utgravningene på Dilling-feltet plassert etter funnsted og alder. Nedre kant er i sør. Samme farge betyr at husene har stått der i samme tidsperiode. BC betyr før Kristus, AD etter Kristus, år 0 i vår tidsregning. Kilde: Kulturhistorisk Museum.

HUSDATERINGER FOR 10 HUS: Utgravningene på Dilling-feltet plassert etter funnsted og alder. Nedre kant er i sør. Samme farge betyr at husene har stått der i samme tidsperiode. BC betyr før Kristus, AD etter Kristus, år 0 i vår tidsregning. Kilde: Kulturhistorisk Museum. Foto:

Etter å ha fått dateringer fra 10 hus, som viser at flere har ligget der samtidig, er imidlertid Gjerpe på gli. Tirsdag strakk han seg til å si følgende om landsbyteorien:

– Det ser nå ut som om det kan bli en diskusjon vi kan føre i fullt alvor.

– Hva skal til for å overbevise deg?

– Vi trenger flere dateringer som gjør at vi kan utelukke at husene ikke har stått der samtidig. Altså 100 prosent sikkerhet for at de har stått der samtidig. Og hvis det bildet vi ser etter å ha fått dateringer fra 10 hus fortsetter, så nærmer vi oss.

Rundt 50 hus er funnet, og flere blir trolig funnet når utgravningene fortsetter i år. Alle skal dateres.

Litt forsinket

Prosjektlederen hadde håpet å ha dateringer fra 20 hus klare nå, men på grunn av flere uheldige omstendigheter er dateringsprosessen forsinket.

Utgravningene fortsetter 23. april, om tælen har gått. Opptil 30 arkeologer skal være i sving. Og fra 24. mai er utgravningene ukentlig åpne for publikum på torsdager, bortsett fra to torsdager i andre halvdel av juli.

Kulturhistorisk Museums konklusjoner og vurderinger fra Dilling-utgravningen skal foreligge i en bok høsten 2019, deretter skal denne diskuteres av fagfolk fra andre universiteter – før de omforente konklusjonene presenteres for offentligheten.

KLAR FOR EN NY SOMMER PÅ DILLING: Arkeologene Marie Ødegaard og Torgeir Winther på jobb i fjor. I år blir det opptil 30 arkeologer i sving samtidig ved Dilling.

KLAR FOR EN NY SOMMER PÅ DILLING: Arkeologene Marie Ødegaard og Torgeir Winther på jobb i fjor. I år blir det opptil 30 arkeologer i sving samtidig ved Dilling. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags