Gå til sidens hovedinnhold

– Dette har vi helt sjukt store forventninger til

Artikkelen er over 5 år gammel

Gutta på russebussen Gyldenløve lover å sette preg på russetida i Halden.

– Vi begynte å snakke om det allerede i mai, forteller Philip Skovborg Gule.

Har gitt ut to russelåter

Tre vennegjenger bestående av til sammen 21 gutter har kjøpt den aller første russebussen i Haldens russehistorie, og de har store planer om å sette sitt preg på russefeiringa både lokalt og utenfor byens grenser.

– Vi er i full gang med å gjøre bussen vår, Gyldenløve, og oss selv kjent og har gensere, jakker og capser med bussnavnet og logoen vår på. I Fredrikstad er russebussmiljøet mye mer innarbeidet enn i Halden, så vi har arrangert russekro der for å bli kjent med medrussen.

Vi har gitt ut to russelåter, og vi har jobbet mange, mange timer dugnad for å samle inn penger. Når russetida begynner, skal vi endre navn på bussen, men hva det nye navnet er, er hemmelig enn så lenge, forklarer Gule.

Hemmelig økonomi

Kameratgjengen vil heller ikke ut med noen summer om hva russeprosjektet koster.

– Vi har et budsjett, men verken det eller kjøpesummen på bussen vil vi avsløre, sier Gule.

– Det er rett og slett fordi at når vi skal selge bussen, så er det ingen som kan bruke vår kjøpesum mot oss. Vi prøver å sikre oss selv, forklarer Sigurd Tjernes.

– Men vi skal gjøre bussen så mye bedre at vi kommer til å tjene penger på den, forsikrer en av de andre i gjengen.

 

Lounge med bar

Lista over ting som russegjengen skal bruke penger på, er lang: Anlegg, strømaggregater, lys, røkmaskin, effekter, og innvendig og utvendig oppussing er noe.

– Målet er å gjøre så mye som mulig selv, men lakkering er noe av det vi må sette bort. Vi er også opptatt av at bussen skal være i teknisk god stand, og at sikkerheten er ivaretatt.

– Det er en lounge bak i bussen som er atskilt fra vanlige busseter med baren og musikkanlegget. Vi planlegger å snekre stoler og baren selv, sier Tjernes.

Usikkert med russetog

Gyldenløve-gjengen har ikke regnet på hvor mange mil det kan bli i løpet av året de er russ, men de planlegger å kjøre både til Stavanger og Telemark i tillegg til flere turer til Fredrikstad.

– Og så skal vi så klart rulle mye i Halden. Vi vet ikke om vi får være med i russetoget ennå på grunn av størrelsen på bussen, men vi håper kommunen og politiet vil se på saken og la oss være med, sier Gule.

Til tross for at de er historiske, er det ikke alle som setter pris på russebussgutta. Mottakelsen blant medruss i Halden har vært delt.

– Det har faktisk vært en del drittslenging fra andre, men det er selvfølgelig også mange som syns det er kult. Drittslenginga har vært begge veier, og det er vel noen som er litt misunnelig. Vi hadde nok forventa at det kunne bli litt sånn, men det er provoserende likevel. Vi jobber hardt for dette, sier Gule.

– Demokratiet råder

I Oslo-området er russebuss veldig vanlig, og enkelte busser har opptaksprøver for å få lov til å bli med.

– Det har ikke vi. Auditions er ganske sjukt. Hos oss er det demokratiet som bestemmer, og 3/4 av oss må være enige for at noen skal bli med, sier Gule.

– Alle har skrevet under på busskontrakten, og der står det blant annet at vi har nulltoleranse mot dop. Vi er seriøse sånn, påpeker Tjernes.

– Hvilke forventninger har dere til russetida?

– Helt sjukt store. Det kommer til å bli et minne for livet, konstaterer gutta på Gyldenløve.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.