Tidligere i uka hadde HA en sak om hvilke regler som gjelder ved kjøring i firearmet rundkjøring.

– Du skal tenke som du kjører inn mot et veikryss. Bilisten må tilpasse farten, vise tydelig vise hvor han skal – ved å velge riktig plassering og bruke blinklys, forklarte kjøreskolelærer Lars-Rune Hansen ved Kolstad Trafikkskole i Bodø til Avisa Nordland (+).

Sørlifeltet og Nexans

Men i Halden fins det også en trearmet rundkjøring som brukes av alle som kjører på innfartsåren fra E6. Og dem er det mange av.

I rundkjøringa ved krysset der man kan kjøre for å komme blant annet til Nexans og den delen av Sørlifeltet som ligger nærmest Knivsø, har man kun tre utkjøringsmuligheter.

Hvordan skal man plassere seg når man kommer fra Halden og skal inn til høyre eller rett fram?

Særlig i situasjoner der noen skal rett fra, kan det bli farlige situasjoner dersom man praktiserer ulik plassering i en treermet rundkjøring.

Har blitt vist fingeren

Knut Bjerke har sendt inn en forklaring til HA i etterkant av saken om fireermete rundkjøringer.

– Jeg ser at dere gjengir/viser hvordan man skal kjøre i rundkjøringer. Det som vises er firearmede rundkjøringer, og ikke trearmet. I trermet gjelder følgende:

  • Ved utkjøring i første avkjørsel, velges høyre fil/plassering.
  • Ved utkjøring i andre eller tredje avkjørsel, velges plassering til venstre ved innkjøring i rundkjøringen. Dette vises nå i eksempler.

– Jeg har opplevd at andre bilister har vist finger når jeg har valgt venstre felt ved innkjøring i rundkjøringen på Sørlifeltet når jeg skulle fortsette rett fram. Plasseringen samsvarer med det som framstilles i eksempler for trearmet rundkjøring.

Plassering og blinklys

To andre steder med mye trafikk og trearmet rundkjøring, er i begge ender av Stadionbakken i sentrum.

Når man kommer ned bakken og skal inn i Walkers gate mot Tista Senter, er det viktig å plassere seg riktig med tanke på dem som kommer bak og kanskje skal til Høvleriet.

Det samme gjelder når man kjører på riksvei 21 på vei innover mot byen, skal rett fram i rundkjøringa og nedover Marcus Thranes gate.

Den som plasserer seg til høyre og blinker, signaliserer tydelig at man skal ned Stadionbakken. Legger man seg til venstre, indikerer man til medtrafikantene at man skal rett fram i rundkjøringa.