Ikke på 24 år har det vært så dyrt...

BANKSJEF I HALDEN: Tom Willy Prangerød er banksjef ved Sparebank 1 Østfold Akershus i Halden. Han har god grunn til å smile etter at konsernet kan rapportere om kjempetall fra 2015.

BANKSJEF I HALDEN: Tom Willy Prangerød er banksjef ved Sparebank 1 Østfold Akershus i Halden. Han har god grunn til å smile etter at konsernet kan rapportere om kjempetall fra 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Banksjef i Sparebank 1 Halden, Tom Willy Prangerød, forteller at vi må 24 år tilbake i tid for å finne sist den svenske krona var sterkere enn den norske.

DEL

– I 1991/92 var også den svenske krona verdt mer enn den norske, sier han.

Krona vil bli sterkere

Men alle åra etterpå har altså den norske krona vært sterkere og haldensere har kunnet nyte godt av kronekursen ved å handle i Sverige. Det snudde i 2015.

– Man tror den en norske krona vil styrke seg igjen på sikt, men hvordan det blir i forhold til den svenske er usikkert fordi mange snakker om at den svenske krona også er undervurdert, sier Prangerød.

Han tror ikke at matbutikkene på den andre siden av grensen vil få noe problemer.

Dette blir dyrere

– Men det er mange varer som i utgangspunktet er priset ganske likt og der mister man besparelsen på kursen, slik at det vil kunne bli dyrere i Sverige, mener han.

Prangerød poengterer at det for eksportbedrifter er bra med en lav kronekurs, mens det for importvarer vil føre til dyrere priser.

Ekspertene tror at varer som klær, elektronikk og biler vil stige i pris. Reiser blir også kraftig påvirket med lav kronekurs og prisene på for eksempel charterturer har gått kraftig opp i pris siden i fjor.

Også Danmarks-ferie vil få en voldsom prisøkning som følge av svak norsk krone.

Kursen:

Dette måtte du betale for utvalgte valutaer mandag:

100 svenske-108,61 nkr.

10 euro-101 nkr.

10 dollar-91,85 nkr.

100 danske-134,44 nkr.

10 pund-134,90 nkr.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags