– Vi føler oss diskriminert av Rema på Busterud

DISKRIMINERING: Emilie Birkeland (til venstre) og Martine Willoch (begge 15 år) føler seg diskriminert, fordi Rema 100 på Busterud har innført en ny regel om at det kun er lov med fem skoleelever på en gang i butikken.

DISKRIMINERING: Emilie Birkeland (til venstre) og Martine Willoch (begge 15 år) føler seg diskriminert, fordi Rema 100 på Busterud har innført en ny regel om at det kun er lov med fem skoleelever på en gang i butikken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg får litt vondt inne i meg, når jeg ser den plakaten, sier Emilie Birkeland (15)

DEL

Rema 1000 på Busterud har hengt opp en plakat, hvor det står at det kun er tillatt med 5 skoleelever inne i butikken på en gang. Dette synes 15-åringene Emilie Birkeland og Martine Willoch er urettferdig og diskriminerende.

– Dette er urettferdig

Emilie skrev følgende brev til HA:

De to første årene jeg har gått her, har vi alltid kunnet gå på Rema 1000 i friminuttet (mellom 11.10-11.30) for å kjøpe oss mat, drikke eller snacks. Dette har aldri vært noe problem. Det har ikke vært noe tull med at elever har oppført seg dårlig, stjålet varer eller lignende.

Men noen dager etter starten av dette skoleåret, kom det et skilt på Rema 1000 der det står at kun 5 elever kan komme inn av gangen. Resten må stå å vente på utsiden, til de andre er ferdig. Vi får også kjeft om vi ikke står langt nok ifra inngangen. Dette er urettferdig. Det står jo ikke noe skilt om at max 5 blondiner med briller kan komme inn av gangen? Det er diskriminering, og ikke hyggelig i hele tatt.

Det hadde vært forståelig om de hadde hatt en grunn, som for eksempel at vi skoleelever oppførte oss dårlig, eller stjelte. Men den teite grunnen er at det blir for mange i butikken. Men om det brått hadde kommet en haug med 50 eldre mennesker, hadde de nok ikke klaget på at det ble for mange i butikken? 

Jeg bare syntes det er noe som bør tas litt tak i, da dette umulig kan være hundre prosent lovlig? Dette fører til at både Rema 1000 får mindre kunder, og at vi skoleelever kommer sent til timen, eller ikke rekker å få spist før vi må inn til neste time.

Om vi ikke kommer inn på Rema fordi det allerede er 5 skoleelever der inne, går vi til Matkroken på storsenteret, eller hele veien ned til Tistasenteret. Dette har vi 20 minutter på oss til, som kan føre til at vi ikke rekker å både kjøpe lunsj og spise den, og dermed kommer sent til timen. Det er en dum ting.

– Det blir kaos i butikken

Kjøpmann på Rema Busterud, Bente Fredriksen sier dette om årsaken til den nye regelen:

– Grunnen til at vi har den regelen er at det blir kaos her, når det kommer 2–3 skoleklasser på en gang. Vi har et såpass lite lokale at de andre kundene våre verken kommer fram med handlevogner eller rullestol. Vi har alltid kundenes sikkerhet i fokus, og ønsker å forhindre at det oppstår farlige situasjoner når så mange personer er samlet i den 250 kvadratmeter store butikken. Det er ikke snakk om mistenkeliggjøring. Vi mister oversikten, og det oppstår mye støy, sier hun.

– Ikke noe nytt

– Elevene sier også at de får kjeft, hvis de står for nær inngangen og føler de blir urettferdig behandlet, fordi de er ungdommer?

– Det synes jeg blir for dumt. Regelen er der av hensyn til de andre kundene mine. Vi praktiserte ikke denne regelen i fjor eller i forfjor, men jeg vet at det har blitt gjort her i butikken tidligere også. Dette er altså ikke noe nytt fenomen. Vi har også snakket med lærere på skolene i nærheten som har vært innom, og de har hatt full forståelse for at vi gjør som vi gjør.

Birkeland og Willoch skjønner at det kan være slitsomt med mange mennesker i butikken på en gang, men synes allikevel det blir feil å behandle en kundegruppe annerledes enn andre.

– De tjener jo penger på oss

– Det er jo sånn en må regne med skjer inne imellom, når en driver en butikk. Vi er kunder som alle andre. Rema 1000 tjener jo penger på oss. De hadde jo ikke satt opp en plakat med maks fem 50-år gamle damer på en gang? Det er bare snakk om 20 minutter hver dag, hvor det er så mange elever i butikken. Da bør de jo heller ha en ekstra ansatt på jobb i akkurat den perioden, mener Birkeland.

– Det kom som et sjokk, da plakaten plutselig kom opp etter skolestart. Det var helt uten forvarsel, sier Martine Willoch.

– Jeg synes det er veldig spesielt å gjøre noe sånt, supplerer Birkeland.

Mens HA intervjuer jentene klokka 11.10 torsdag dukker det raskt opp en mengde elever. Siden det kun er lov med fem elever inne om gangen oppstår det en lang kø ved inngangspartiet.

ET SJOKK: – Det kom som et sjokk, da plakaten plutselig kom opp etter skolestart. Det var helt uten forvarsel, sier Martine Willoch (til høyre) og Emilie Birkeland.

ET SJOKK: – Det kom som et sjokk, da plakaten plutselig kom opp etter skolestart. Det var helt uten forvarsel, sier Martine Willoch (til høyre) og Emilie Birkeland. Foto:

Prater gjerne med medelevene

De to mener at butikken i stedet kunne ha tatt opp problemet med skolen og heller vært tydelige på at det kun er elever som skal handle noe, som får gå inn i butikken.

– Jeg melder meg frivillig til ta en runde i alle klassene på skolen og si noe om at det er sånn. Og at hvis ikke folk skjerper seg, så får vi ikke lov til å gå i butikken. Men jeg synes et blir veldig feil sånn som det er nå. Jeg får vondt inne i meg, når jeg ser plakaten, sier Birkeland.

Støttes av Barneombudet

De to 15-åringene får også støtte av Barneombudet. Thomas Wrigglesworth, som er seniorrådgiver i Barneombudet uttalte til Din Side i fjor at de de jevnlig får henvendelser fra barn og unge som føler seg diskriminert på denne måten.

– Det er problematisk at denne aldersdiskrimineringen som ungdommer og skoleelever opplever får stort sett gå sin gang i stillhet, og blir ofte sett på som legitimt. Mange ungdommer har blitt vant til nettopp denne behandlingen, uttalte han til Din Side.

Wrigglesworth anbefaler heller butikkeiere å gå i dialog med skoleelevene enn å innføre slike regler, selv om de har anledning til det.

Ivaretar sikkerheten

Virke, næringslivets nest største hovedorganisasjon, mener at en slik maksgrense ikke er diskriminering.

Sikkerhetsrådgiver ,Thor Martin Bjerke, sier

– Nei, dette er ikke diskriminering. Dette handler om å ivareta sikkerheten til kundene, til butikken og sørge for en positiv handleopplevelse. Jeg tror at butikker som opplever store volum av kunder i korte perioder, for eksempel når det kommer store turistbusser, gjør akkurat det samme, sier Bjerke til Din Side.

Ønsker dialog

Kjøpmann Bente Frederiksen forstår at elevene synes det er upraktisk og ønsker en god dialog med dem velkommen:

– Det var en annen elev som tok det opp med oss, og han snakket om at de kunne ta opp saken i elevrådet. Det hadde løst en del av problemet, hvis alle dem som ikke skal handle noe, hadde ventet utenfor. Sånn som det er nå er det mange som bare rusler rundt for å få tiden til å gå.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags