Gå til sidens hovedinnhold

Biskopen innfører kjøttfri meny

Artikkelen er over 3 år gammel

Sommerfeldt mener dette er en enkel måte å være miljøvennlig på.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg ønsker at kun fisk og grønnsaker skal stå på menyen når biskopen bestiller inn mat til gjester og arrangementer. Dette skal være et klimatiltak og omtales i Dagen.

Sommerfeldt mener dette er en enkel måte å være miljøvennlig på.

– Det har vært altfor ensidig oppmerksomhet rundt å redusere bispedømmenes utslipp knyttet til bil og fly. I Norge er vi avhengige av dette for å kunne utøve kirkens oppdrag rundt om i landet. Samtidig har det vært for lite snakk om å redusere kjøttinntaket. Og så er det i tillegg sunt, sier Sommerfeldt til Dagen.

Nylig har Borg bispedømmeråd blitt godkjent som Miljøfyrtårn. Kontoret ligger i Fredrikstad.

Blant de ansatte skal det være få eller ingen reaksjoner på vedtaket.

– Nei, det har ikke vært mye diskusjon rundt det. Nå er vi også bare tretten personer i staben her. Men Fredrikstad er en kystby, og da er det jo ikke helt unaturlig å prioritere sjømat fremfor kjøtt, sier biskopen.

Sommerfeldt mener menneskeskapte klimaendringer er blant de aller viktigste sakene kirken må engasjere seg i.

– Det er helt sentralt. Vi som kristne må gå foran.

– Nettoeffekten blir liten

– Det blir litt som å sage av grenen vi sitter på. Det svekker norsk produksjon fordi vi da må øke importen av mat. Da vil også nettoeffekten bli liten med tanke på klimagasser, sier Odd Magne Harstad er professor i husdyrnæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.