PST: – Vi kan ikke forby folk å få pass

FØRER IKKE FRAM: - Noen ganger har vi bokstavelig talt stått på Gardermoen for å snakke med dem som skal reise. Men vår erfaring er at det ikke fører fram. Dersom de er over 18 år kan ikke vi gjøre noe og de reiser uansett, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.

FØRER IKKE FRAM: - Noen ganger har vi bokstavelig talt stått på Gardermoen for å snakke med dem som skal reise. Men vår erfaring er at det ikke fører fram. Dersom de er over 18 år kan ikke vi gjøre noe og de reiser uansett, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Familien til den radikale islamisten fra Halden som har reist til Syria, undret seg over hvordan han kunne få pass til tross for at PST var klar over personen.

DEL

– Her er vi inne på et juridisk felt, og det å ta fra noen passet er et virkemiddel som ikke har blitt brukt, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Les også: – Vær så snill, kom hjem til oss!

Les også: Takker for all hjelp

Har prøvd å stoppe flere

Han sier at dette med radikale islamister som reiser ut for å delta i hellig krig er en relativt ny utvikling, og at man derfor må se på nye lover og lovforslag.

Det har nylig også kommet en FN-resolusjon som oppfordrer nasjoner til å hindre sine innbyggere i å reise ut for å delta i hellig krig.

– Det vi har gjort i Norge er at vi har hatt såkalte bekymringssamtaler. Noen ganger har vi bokstavelig talt stått på Gardermoen for å snakke med dem som skal reise. Men vår erfaring er at det ikke fører fram. Dersom de er over 18 år kan ikke vi gjøre noe og de reiser uansett, innrømmer Bernsen.

Skjegg og kjortel er ikke nok

Han sier at folk ikke kan forvente at PST skal redde de som er i ferd med å bli radikalisert.

– Vi skal passe på de spisseste av de vi er bekymret for med de ressurser og lover vi har. Da er ikke skjegg og kjortel nok for oss til å gripe inn. Når man ser slike kjennetegn må familie, kommunene og andre offentlige instanser gripe inn, sier han.

Og nevner eksempler, som skoler, lærere og barnevern.

Han forteller at de fleste som reiser ut har en multietnisk bakgrunn, men at det også er noen konvertitter. Historien som HA brakte mandag er derfor sjelden, men ikke unik.

Farlig krigssone

Han bekrefter at PST har kjent til haldenseren.

– Han er en kjent person og har vært aktiv på sosiale medier, sier han.

Han sier mange ikke forstår hva de reiser til.

– Man må være klar over at man kommer til en krigssone hvor det foregår ekstreme grusomheter. Vi har eksempler på folk som har kommet raskt hjem. Det som er bekymringsfullt er at det er vanskelig å komme ut igjen. Man må levere fra seg passet og vi vet at det er flere som ønsker seg tilbake, men som ikke får lov. Nettopp derfor er det så viktig å stoppe folk før de reiser, sier Bernsen i PST.

Sjokkert ordfører

– Jeg er også litt sjokkert. Det er uvirkelig, sier ordføreren om at en haldenser har reist til Syria for å delta i hellig krig.

Østfold-ordførerne gikk sammen ut og ba om ekstra penger til å forebygge radikalisering, men måtte skuffet innse at det ikke kom en krone ekstra i statsbudsjettet.

– Jeg hadde også håpet at vi skulle få noe lokalt til dette, medgir Edquist.

Prosjekt for å forebygge

Samtidig slipper han en annen nyhet.

– Det ser nå ut til at både Halden, Fredrikstad og Sarpsborg kommer med i et prosjekt som skal forebygge radikalisering. Opprinnelig var det bare fem store byer, blant annet Oslo og Drammen, men nå kommer også Østfold-byene med, så det blir ti byer totalt, sier han.

Han forteller også at man vil kunne søke om ekstra midler i forbindelse prosjektet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken