– Jeg er forferdelig skuffet over Egils valg. Partiet har gitt ham tillit og posisjoner i politikken, og det han gjør nå, bekrefter at vi har gjort gale vurdringer ved å gi ham det, sier Vegar Johansen til HA.

– Stort tillitsbrudd

Da Frp valgte å si nei til økt eiendomsskatt i budjsettforhandlingene mens Høyre sto på sitt og ville budsjettere med økning, brøt Frp ut av posisjonen.

 

I etterkant gikk Egil Lund Pettersen ut av Frp og meldte overgang til Høyre.

– Det kaller jeg et grovt svik mot de velgerne som har stemt på ham og Frp. Jeg opplever dette som et stort tillitsbrudd, og jeg stiller meg spørsmålet om Pettersen kun har utnyttet Halden Frp for å ivareta seg selv, sier Johansen.

– Ingen forståelse

– Har du ikke forståelse for at man kan endre mening?

– Det har jeg egentlig ingen forståelse for. Frp er svært tydelige når det gjelder eiendomsskatt. Egil Lund Pettersen burde ikke bli forundret over at vi ikke vil øke eiendomsskatten, sier Johansen.

 

Han påpeker samtidig at han beklager utviklingen i budjsettarbeidet.

– Det er ingen i Frp som er glade for at samarbeidet i posisjonen ikke holdt. Vi hadde gode samtale og forhandlinger, men vi lyktes dessverre ikke å bli enige.

– Jeg har gjort en god jobb for Frp

Egil Lund Pettersen har i forbindelse med bruddet med Frp sagt at han føler at han ikke hadde noe annet valg.

– Det å være i posisjon er så essensielt. Alle som sier ja til å stå på listen til et parti, gjør det fordi de håper å få gjennomført den politikken de står for. For å få gjennomført det, må man være en del av posisjonen, sa han tidlig torsdag morgen.

– Så du har ikke brukt Frp for å ivareta deg selv, slik Johnsen spekulerer i?

– Nei, så absolutt ikke. Jeg har stått på og gjort en god jobb for Frp i alle årene jeg har vært med, sier Pettersen til HA torsdag formiddag.

I saken fra torsdag morgen sier den per nå partiløse politikeren at han kan forstå de velgerne som føler seg sveket.

– Men jeg tror også dette er todelt. Jeg har allerede fått tilbakemeldinger fra velgere som mener at Frp burde blitt værende i posisjon og ikke gitt opp etter bare ett år, sa Lund Pettersen torsdag morgen.

– En trist dag

Med sitt brudd med posisjonen, havner Frp i opposisjon. Med Pettersens utmeldelse har Frp også en representant mindre i kommunestyret.

 

Vegar Johansen vet ikke hva det kommer til å betyr for partiet ennå.

– Det har oppstått en ny situasjon, og jeg har ikke rukket å analysere konsekvensene av hva dette vil innebære for partiet, svarer Johansen.

– Jeg syns dette er en trist dag for Frp, Halden og velgerne, sier han videre.

– Er Egil Lund Pettersen velkommen tilbake hvis han ønsker ved en senere anledning?

– Det vil jeg overlate til Henrik Rød, lederen i Frp, å svare på. For meg personlig har Egil brutt en tillit som det er vanskelig å bygge opp igjen, sier kommunestyrerepresentanten.

 

– Har rett til å ta egne valg

Gruppeleder Per Egil Evensen vil ikke kalle Lund Pettersens valg for svik.

– «Svik» er et for alvorlig ord for meg. Han har ikke sveket meg. Men han sviker sin opprinnelige ideologi i Frp, sier Evensen.

– Hva tenker du om partibyttet?

– Han har rett til å ta sine egne valg, men det er leit for Frp. Han sitter i kommunstyret for partiet på vegne av et partiprogram og valgprogram. Men det er greit. Det er vel eiendomsskatten som gjorde det, sier Evensen.

To mann i opposisjon

– Er du overrasket over at Egil Lund Pettersen bryter med partiet?

– Jeg er mer overrasket over hvordan politikken lever. Det er stadig flere og flere som går over til eiendomsskatt, og det kan bli vanskelig å stå i gågata og forklare for velgerne om tre år, tror Evensen.

– Hva tenker du om Frps framtid i kommunestyret?

– Nå er vi i opposisjon, og vi er en person mindre. Sånn er det, og det må vi forholde oss til, avslutter Frps gruppeleder.