GARDERMOEN (Nettavisen):Etter en høydramatisk debatt og kontroversielle og hemmelige voteringer på KrFs ekstraordinære landsmøte, ble det fredag ettermiddag klart at KrF vil danne regjering med borgerlig side i norsk politikk. 

De vant finalevoteringen med 98 mot 90 stemmer. To av de 190 delegatene stemte blankt. 

- KrF er mitt parti uansett. Det har vært så mange som har løftet det frem. Jeg har stor tro på at det skal vi vise, sa Hareide i sin avsluttende tale til landsmøtet. 

- Jeg kommer ikke til å bruke hvert eneste minutt i fremtiden på hva som kunne blitt. Slik er jeg ikke skrudd sammen. Nå har KrF valgt en retning, og det skal vi stå for. Da han holdt sin tapertale kjempet han tydelig mot tårene. 

I perioder av talen var det med gråtkvalt stemme. På landsmøtet ble det vedtatt at det skulle stemmes over tre likeverdige alternativer som var: Blått: Innebærer at KrF går i regjering med Høyre, Venstre og Frp Rødt: Innebærer at KrF går i regjering med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp), og får støtte av SV på Stortinget til å danne flertall. Gult: Innebærer at KrF forblir i opposisjon på Stortinget som i dag, men støtter en ikke-sosialistisk regjering. Altså blir de et konstruktivt støtteparti for dagens regjering og samarbeider om budsjett og fra sak til sak. 

I første voteringsrunde var det de to forslagene som fikk flest stemmer som gikk videre til finalerunden. Resultatet etter første votering ble slik: 

Blått: 76 stemmer 

Rødt: 84 stemmer 

Gult: 30 stemmer 

I finalevoteringen var det blått alternativ som altså vant frem med 98 mot 90 stemmer. 

Det var 190 delegater som stemte. Én av dem, Ingunn Karijord fra Møre og Romsal, hadde allerede før landsmøtet varslet at hun kom til å stemme blankt dersom det stod om rødt og blått alternativ i finalerunden. I finalerunden var det to som stemte blankt. 

- Jeg forstår at det er mange som er skuffet. Til de som har vunnet i dag må de vise raushet. Til de som har tapt, det er lov å være skuffet, sa Hareide. 

- Jeg er glad for å kunne bo i et så åpent land med en muligheter for at en så demokratisk prosess for forløpe. Hareide varslet avgang Altså måtte de ulike politiske sidene ha minst 95 stemmer for å vinne. Etter at alle fylkeslagene hadde hadde hatt sine årsmøter lå det an til 99 - 90 i blå favør. 

Dette inkluderer de gule stemmene som primært ønsker å bli stående i dagens situasjon som vippeparti på Stortinget. Disse delegatene er delt inn i blå og rød side etter hva som er i deres sekundærpreferanser. Før voteringen hadde KrF-leder Knut Arild Hareide varslet sin avgang dersom han ikke fikk viljen sin, og partiet med i en regjering med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp). 

- 28. september fortalte jeg hvilken kurs jeg ønsker for partiet, hva jeg mener er rett for KrF og partiet. Det er ikke rett for partiet at jeg leder det videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg anbefaler, sa Hareide fra talerstolen. 

- Jeg fortsetter ikke som KrF-leder hvis ikke mitt flertall vinner frem. Det er ikke riktig at jeg blir sittende som partileder hvis landsmøtet velger en annen kurs, sa Hareide. 

De siste ukene har det vært knallhard politisk retorikk og maktspill med Hareide på den ene siden, som har kjempet for å gå inn i en regjering med Ap og Sp med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister. Flere har pekt på Kjell Ingolf Ropstad som mulig ny partileder i KrF, etter Hareides avgang. NTB scanpix På den andre siden stod hans to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, som er for å gå inn i Solberg-regjeringen sammen med Høyre, Frp og Venstre. 

- Kjære Knut Arild Hareide, jeg synes du er Norges modigste politiker, sa 2. nestleder Kjell Ingolf Bollestad i sin tale til landsmøtet, etterfulgt av stående applaus. 

- Jeg håper det er siste gangen vi snakker om røde og blå i KrF, nå må vi stå sammen, og vi er alle gule. Tidligere fredag hevdet VG at Hareides side jobbet med å få åtte blå delegater til å snu, slik at resultatet ville bikke i rød favør. Klokken 16.19 kom det melding fra partiet om at ingen av delegatene hadde meldt inn at de kom til å snu.