Tulle Hveding innrømmer at det blir rart å slutte med politikk etter 44 år.

– Men jeg fyller 77 år og ønsker å gi meg mens jeg er ved mine fulle fem. Jeg ville slutte før noen kom og sparket meg ut, sier hun med et bredt smil.

Viktig med latter

Og med navnet Tulle er det kanskje ingen overraskelse at hun liker å tulle litt.

– Jeg jobber som frivillig på sykehjemmet tre dager i uka og der sier de at det ikke er så rart at jeg blir kalt for Tulle, siden jeg tuller så mye. Jeg tror det er viktig med litt latter, sier hun.

Egentlig heter hun Else-Kathrine, men navnet Tulle har fulgt henne hele livet.

– Jeg var det første barnet i familien og jeg hadde ikke fått noe navn enda, men farfaren min pleide å synge «Jeg har en tulle med øyne blå». Dessuten fant jeg ut at Else-Kathrine betydde mild og saktmodig og det er jo litt tamt, ler hun.

- Verden var ikke så enkel

Hun har lært enormt mye gjennom politikken.

– Jeg hadde levd et relativt lett og ubekymret liv, men da jeg som ung politiker kom inn i barnevernsnemnda og var overformynder, må jeg si at jeg ble svært ydmyk overfor dem som ikke har det så lett. Verden var nok ikke så enkel som jeg trodde, innrømmer hun.

Milde og Eriksen

Vi ber henne trekke fram en politiker hun har sett opp til gjennom disse årene.

– Da vil jeg si Håkon Milde. Han var alltid flink til å gi tilbakemelding hver gang vi hadde gjort noe, eller vært på talerstolen, mener Hveding

Hun trekker også fram en politisk motstander.

– Der vil jeg nevne tidligere ordfører, John-Erik Eriksen. Første gangen jeg opptrådte offentlig fikk jeg en skikkelig overhøvling av Svein Olausen. Da kom John-Erik bort til meg og sa at jeg ikke skulle ta meg nær av det, fordi han kunne være litt brå. Det var fint ellers kunne det knekt meg, sier hun, og legger til at forholdet til Olausen er bra i dag.

Liberalkonservativ

Jan-Erik Erichsen kom inn i kommunestyret for første gang da han var over 70 år, men også gir seg han seg.

Han har markert seg positivt i Halden-politikken og blant annet vært synlig som gruppeleder for Høyre.

Selv om han hadde livserfaring, hadde han lite politisk erfaring da han kom inn i kommunestyret ved forrige valg.

- Men det startet spedt da sønnen av tidligere HA-redaktør Hovding startet et eller annet sosialistisk studentsamfunn. Som en motvekt var vi noen andre som  startet Halden liberalkonservative studentsamfunn, erindrer han.

Samarbeidet med kommunister

– Jeg bodde i Bergen en periode og satt i et bydelsutvalg. Der var mine nærmeste allierte kommunistene. Vi fikk til mye sammen vi. Det var artig, sier han og ler.

Historien forteller også litt om Erichsen som politiker.

– Jeg er nok mer opptatt av å finne løsninger enn å ri politiske kjepphester, smiler han.

Derfor sier han også at den beste opplevelsen gjennom denne perioden var da han samarbeidet med Frp, Ap og KrF om salget av Tyska og Hollenderen og det gikk igjennom med stemmetallene 40–9 i kommunestyret.

Tar for lang tid

Men en ting har han opplevd som virkelig frustrerende.

– Man kommer fra næringslivet, hvor man diskuterer noe til morgenkaffen, utformer det til lunsj og beslutter det før man går hjem. Slikt kan man bare glemme i politikken, hvor alt tar minst to år. Det er for å si det rett ut, helt på trynet. Vi ødelegger både for oss selv og samfunnet med et så overdrevent byråkrati, sukker han.

Den sure kløe

Når det gjelder det offentlige byråkratiet er de begge fornøyde med at det går adskillig fortere å få behandlet byggesaker i Halden nå enn tidligere.

- Vi har hatt undersøkelser som viser at vi har vært best i Østfold, det er positivt mener de.

Hveding innrømmer at hun synes det har vært tungt at kommuneøkonomien har gjort at man ikke har fått gjort alt man hadde lyst til.

- Ja det har vært tungt. Jeg var valgkampleder og glad for at vi vant valget, men så kom den sure kløe og det var at det ikke var penger til å gjennomføre det vi ønsket og derfor er det mange uløste ting. Det er vanskelig, men vi har gjort så godt vi har kunnet, sier Hveding.

Åpenhet og god ledelse

En ting hun mener dagens posisjon har fått til, og som hun er fornøyd med, er større åpenhet.

Erichsen trekker også fram at man har fått på plass en meget god administrativ ledelse av kommunen og at det er tydligere skillelinjer mellom politikk og administrasjon enn tidligere.

- Selv om jeg noen ganger kanskje synes det kan bli for lite å gjøre for oss politikere. Vi er jo valgt inn for folket, sier han.

Gode venner

Ingen av dem kjenner seg helt igjen i det bildet som er skapt av konflikter i det politiske miljøet.

- Ingen av oss har noen uvenner i politikken. Det er viktig å respektere hverandre selv om man har ulike meninger, kommenterer de.

Ønsker flere aktive kvinner

Når hun går av har Hveding et lite hjertesukk, som likestillingsansvarlig.

- Jeg skulle ønske det var flere kvinner som tok ordet og deltok i den politiske debatten. Det er mange flinke kvinner, men vi er kanskje sånn at vi trenger et spark bak. Det er jo sånn at noen menn springer opp og ned på talerstolen og egentlig sier det samme hver gang, men her skal jeg ikke nevne navn, ler hun.

Skal stå på

Nå går den rutinerte duoen inn i sine siste måneder som politikere.

- Det er viktig å understreke at vi ikke er ferdige ennå. Vi skal stå på de siste månedene og så skal vi drive valgkamp. Nå skal vi få til alt det vi ikke har fått til på de 3,5 siste årene, ler de to muntre politikerne.