– Jeg hadde veldig fylleangst på søndag

ANGRENDE SYNDER: "Atle" forsto selv at han hadde gjort noe veldig dumt forrige lørdag. Denne uken ble han innkalt til samtale med politiet.

ANGRENDE SYNDER: "Atle" forsto selv at han hadde gjort noe veldig dumt forrige lørdag. Denne uken ble han innkalt til samtale med politiet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forrige lørdag fikk HA være med en politipatrulje. Denne uka var det tid for etterarbeid.

DEL

– Jeg tror faktisk vi er den eneste politistasjonen som jobber på denne måten, sier avsnittsleder Anders, etter at HA fikk være med på en samtale med en av helgens bråkmakere.

Inviterer til samtale

Istedenfor å anmelde og skrive ut et forelegg som vil vises på rullebladet, prøver politiet å jobbe mer forebyggende.

– Selvfølgelig vurderer vi hver situasjon etter alvorlighetsgrad, men i dette tilfellet syntes vi det passet med en samtale. Vi innkaller da personen til en samtale her på politistasjonen for å prate om hendelsen.

– Vi forklarer hva de har gjort, og hva som kan bli konsekvensen av slik oppførsel. Når personene har blitt edru og har tenkt seg litt om, forstår de aller fleste hva de har gjort, sier Anders.

INNKALTE TIL SAMTALE: Jon Andreas og Anders innkaller byens bråkmakere til samtale istedenfor å anmelde dem. Hvis hendelsen ikke er av alvorlig art.

INNKALTE TIL SAMTALE: Jon Andreas og Anders innkaller byens bråkmakere til samtale istedenfor å anmelde dem. Hvis hendelsen ikke er av alvorlig art.

Virker forebyggende

Ut ifra resultatene ser det virkelig ut som om samtalene har en effekt. Politiet har nemlig enda ikke opplevd å måtte ha en slik samtale med en person mer enn én gang.

– De aller fleste er ydmyke og beklager hva de har gjort, akkurat som i dette tilfellet.

– Som regel er det en person som har fått i seg litt for mye å drikke, og ikke tenker rasjonelt i gjerningsøyeblikket.

– Vi prøver å gi disse menneskene en ny mulighet, uten for sterke reaksjoner. Men hvis detter noe som gjentar seg og situasjonen er alvorlig nok, vil vi selvfølgelig anmelde personen, sier Jon Andreas videre.

– Jeg drakk over én liter brennevin

«Atle», som HA har valgt å kalle personen, ble lagt i håndjern og kjørt hjem av politiet, med HA som vitne. Søndag hadde han ingen god dag.

– Jeg husker ikke så mye av hendelsen. Jeg hadde kranglet med en ekskjæreste og var temmelig fortvilet. Da drakk jeg én liter brennevin.

– I etterkant ser jeg jo at det ikke var så veldig smart, sier «Atle», som ble lagt i håndjern fordi han ikke ville oppgi personalia eller etterkomme politiets oppfordring om å forlate sentrum.

FYLLEANGST: "Atle" hadde ingen god dag på søndag, og forsto selv at han burde ha hørt på dørvakter og politi.

FYLLEANGST: "Atle" hadde ingen god dag på søndag, og forsto selv at han burde ha hørt på dørvakter og politi. Foto:

– Skulle ha hørt på politiet

Politiet ble tilkalt da «Atle» hadde blitt nektet inngang på et av byens utesteder grunnet for høy beruselsesgrad. Allikevel prøvde han gjentatte ganger å få tilgang til utestedet, og til slutt så ikke dørvaktene noen annen utvei enn å involvere politiet.

– Jeg ble frustrert da alle jeg var sammen med slapp inn på utestedet, mens jeg måtte stå igjen utenfor. Jeg fikk beskjed om at jeg var for full, og der og da var jeg ikke enig i det. I etterkant ser jeg selvfølgelig at jeg skulle hørt på politiet og dørvaktene.

– Søndag hadde jeg ingen god dag. Jeg hadde veldig fylleangst, sier «Atle» videre, som på møtet framstår som en grei og fornuftig person, stikk i strid med inntrykket han etterlot lørdag kveld.

Fint med samtale

Også «Atle» synes det er fint at politiet innkaller til slike oppfølgingssamtaler, istedenfor å gå til anmeldelse.

– Jeg forstår nå hvor heldig jeg har vært. Dette kunne ha endt mye verre for meg, og jeg kommer nok til å tenke meg om neste gang jeg skal på byen.

– Jeg synes det er veldig fin måte av politiet å håndtere situasjonen på. Og jeg forstår selvfølgelig at jeg gjorde noe skrekkelig dumt.

– Forhåpentligvis var dette siste gang jeg har vært på en slik samtale, avslutter «Atle».

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags