De som var på trening på treningssentrene i Halden mandag kveld, fikk seg en solid overraskelse da sentrene nærmest ble invadert av sivilkledde politifolk.

Har beslaglagt doping, narkotika og våpen

Politiets aksjon startet klokka 19.00 mandag kveld. Målet med aksjonen var både forebygging og å avdekke ulovligheter.

Politiet slo til samtidig på flere steder, og alle treningssentrene i byen har hatt besøk.

Da HA var i kontakt med politiet ved 01.20-tiden tirsdag morgen, var aksjonen i ferd med å bli avsluttet.

– Ni personer er pågrepet, og vi anser oss ferdig med pågripelser når det gjelder denne aksjonen. Vi har gjort flere beslag av dopingmidler. Det er også gjort flere våpenbeslag og beslag av narkotika, og disse er gjort fra privatboliger. Vi har pågrepet personer både på treningssentrene og på privatadresser, sier Per Richard Pettersen ved Halden-politiet til HA. Han har ledet aksjonen.

De fleste av de ni satt i avhør rundt midnatt. Én av de pågrepne vedtok forholdsvis raskt et forelegg for bruk av dopingmidler, og han ble derfor løslatt.

Alle de pågrepne er menn i 20- og 30-årene.

Politiet anser seg fornøyd

Flere biler er ransaket i forbindelse med aksjonen.

– Er politiet fornøyd med aksjonen?

– Ja, vi anser oss fornøyd med tanke på hva vi vet foregår av doping i Halden, sier Per Richard Pettersen.

Han understreker at forebygging har vært em viktig del av denne aksjonen.

Aksjonen ble organisert og ledet ved Halden politikammer, med bistand fra hele Østfold. Mellom 35 og 40 politifolk har vært innvolvert.

Her går politiet til dopingaksjon i Spenst sin avdeling i Halden bad.

Politiadvokat: – Planlagt lenge

TV2.no har snakket med politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt, som forteller at aksjonen har vært planlagt i lang tid.

– Politiet har et ønske om å gå inn i kroppsbyggermiljøet for å forebygge bruken av dopingpreparater. Vi ønsker ikke at ungdom skal få falske idealer og forbilder som følge av slik bruk, sier Skarpeid til TV2.

Politiadvokaten vektlegger også skadevirkningen på kroppen av å bruke dopingmidler, som ofte kan være aggressiv oppførsel.

Bruk av ulovlig dopingmidler ble kriminalisert i 2013. En lignende aksjon ble holdt i Fredrikstad for en tid tilbake, og da ble seks personer pågrepet.

– Vi er veldig glade for dette

Anders Viken som er driver av Spenst i Halden, sier til HA at han er glad for at politiet har hatt en aksjon i Halden mot dopingmidler.

– Alle treningssentrene i Halden har et samarbeid med politiet når det gjelder doping, og vi er glade for at politiet nå viser at det tar dette på alvor og blir mer synlige i treningssentrene, sier Anders Viken.

 

– Hva brukes slike preparater til i et treningssenter?

– Noen bruker det for å bli slankere, slik at musklene blir mer synlige, mens andre bruker det for å bygge muskler, sier Anders Viken.

Han sier videre at han tror at det er en del som bruker slike preparater. – Vi ønsker ikke slikt på senteret, og derfor er vi glade for at politiet blir mer synlige, sier han.

– Hvordan opplevde Spenst politiets aksjon?

– Det var ingen tvil om hva som skjedde. Utover det gjennomførte de aksjonen på en grei måte, slik vi opplevde det, sier Viken.

 

– Politiet er hjertelig velkommen

Daglig leder av Family Sports Club i Halden, Monica Sæthre Nordahl, er enig.

– Vi er veldig positiv til at politiet har fokus på doping på denne måten, og vi ønsker politiet hjertelig velkommen til vårt treningssenter, sier Monica Sæthre Nordahl til HA. Hun bekrefter at alle sentrene har et samarbeid mot doping.

Strafferamme doping

  • Det er ulovlig å bruke, besitte, erverve, tilvirke, innføre, utføre, oppbevare, sende eller overdra stoff som anses som dopingmidler. Medvirkning er også straffbart.
  • Dopingforbrytelser kan straffes med fengsel inntil seks år, så lenge forbrytelsen anses som grov.
  • Les om doping og straff på antidoping.no