Gå til sidens hovedinnhold

– Kan du kjøre meg hjem?

Artikkelen er over 2 år gammel

HA fikk være med en politipatrulje en lørdag kveld i julebordsesongen. Vi opplevde pubbråk, uanstendige kommentarer til politiet og en rekke haldensere som blandet lovens lange arm med byens taxisjåfører.

– Skriv under her. Det er en taushetserklæring, sier politisjef Tore Löwengreen til oss når vi er innom politistasjonen en uke før vi skal være med en politipatrulje midt i julebordsesongen.

På patrulje med Anders og Gjermund

Vi får beskjed om å komme på politistasjonen lørdag kveld. Etter å ha blitt informert om hvordan vi bør opptre, eller rettere sagt, hva vi bør unngå å gjøre, får vi bli med på planleggingsmøte for kvelden, eller parole som det heter på politispråket.

Det legges en plan for kvelden og hvilke arrangement som finner sted i løpet av desembers kanskje største julebordskveld.

Vi skal være med Gjermund og Anders på patrulje, to rutinerte politifolk som begge har fedre som har vært politi.

– Jeg har aldri hatt lyst til å være noe annet. Jeg bestemte meg for at jeg skulle bli politi veldig tidlig, sier Anders, og legger til at han aldri har angret på sitt yrkesvalg.

– Det er veldig spennende, men akkurat som i andre jobber er det endel rutinearbeid. Her på stasjonen har vi et veldig godt arbeidsmiljø og vi trives på jobb, sier han videre og får støtte av kollega Gjermund.

- Det er en variert hverdag og vi føler at vi kan utgjøre en forskjell. Selvfølgelig er det ikke alle oppdrag som er like hyggelige, men man møter masse forskjellige folk med forskjellige bakgrunner, sier han.

 

Bråk på Siste Reis

Etter parolen er det tid for en kopp kaffe før vi skal ut for å patruljere i Halden sentrum. Men før vi har fått satt koppen til munnen, begynner det å sprake i sambandsutstyret, og politifolkene spretter opp fra stolene og løper ned i bilene sine.

Vi kaster kameraet over skulderen og henger oss på.

Det har vært bråk på Siste Reis. En person har dyttet og slått etter en vekter. Politiet får en beskrivelse av gjerningsmannen, og innen få minutter har de funnet en som passer beskrivelsen. På Absolute bar. Det er feil mann, men det viser seg at gjerningsmannen er på samme sted, og politiet tar han med utenfor.

 

– Skal dere være med på nachspiel?

Det blir foretatt et kjapt avhør på stedet, og det viser seg temmelig raskt at de har lokalisert rett person. Mens politiet får personalia av mannen, og bortviser ham fra sentrum til neste morgen, kommer det flere mennesker til. De har alle noen meninger som de gjerne vil dele med politiet. Utover kvelden skal vi erfare at dette er ganske vanlig, og en del av politiets hverdag.

– Skal dere være med på nachspiel? spør en av gjerningsmannens venner politiet. Ikke overraskende er svaret nei, men han gir seg ikke og fortsetter å prate om totalt uinteressante saker og ting.

– Dessverre er vi vant til dette. Det er altfor mange som legger seg opp i politiets arbeid. Nå var det ikke så alvorlig denne gang, men det hender at noen blir anmeldt for å ha hindret politiets arbeid, sier Anders når vi er tilbake i patruljebilen.

 

Samarbeid med dørvaktene

Neste stopp er Thon Hotel. Tidenes siste Folk i Halden har akkurat blitt arrangert og baren er full av mennesker i godt humør. Politiet tar en prat med dørvaktene og det er tydelig at de har full kontroll. På veien ut får vi spørsmål fra noen lettere animerte konsertgjester om vi kan kjøre dem hjem. Anders og Gjermund sier høflig at det har de ikke mulighet til.

– Dørvaktene har blitt mer profesjonelle med årene og vi har et veldig godt samarbeid med dem. Dette har utviklet seg over tid, og jeg tror det har blitt mye tryggere å oppholde seg i sentrum nå enn tidligere.

– Vi er alltid innom utestedene i helgene for å vise vår tilstedeværelse. Det setter dørvaktene pris på, og det ser ut som det virker preventivt, sier Gjermund i det vi setter kurs for nordsiden.

 

Bekymringsmelding

Før vi får kommet oss av gårde, kommer det inn en bekymringsmelding. To personer skal visstnok ruse seg på Amfetamin og GHB på en privat adresse, med et lite barn til stede.

Vi oppsøker adressen, men det viser seg å ikke stemme. De befinner seg på en annen adresse, i Sarpsborg. Saken blir derfor sendt over til en patrulje i nabobyen, og vi kan igjen sette kursen for sentrum.

– Vi setter pris på slike tips. Vi får ofte varsler fra barnevernsvakta, og hvis det blir etterforskning, vil vi også varsle barnevernet i slike saker, sier Anders mens vi nærmer oss utestedene i nærheten av gågata.

Kriminelt dårlig karaoke

Vi er innom O'Brian og Feelgood. Her er alt rolig og gjestene virker å være i godt humør. Vi går videre til Dickens.

Hadde HAs utsendte hatt noe han skulle sagt, burde flere her blitt anmeldt og arrestert. For kriminelt dårlig karaoke.

Anders og Gjermund trekker på smilebåndet når tonedøve menn i 40 eller 50-åra bokstavelig talt ødelegger en velkjent julesang.

Dessverre er verken dårlig sangstemme eller manglende rytme straffbart.

Vi setter igjen kursen mot sørsiden, men før vi får kommet ut døra, får vi igjen spørsmål om vi kan kjøre noen hjem. Anders og Gjermund beklager nok en gang.

 

Trøblete gjest

På veien får vi melding om en trøblete gjest utenfor Kongens brygge. En annen patrulje er allerede på plass og har kontroll over situasjonen, men vi stopper for å se om det trengs en hjelpende hånd.

Gjesten har blitt bortvist fra stedet grunnet for høyt inntak av alkohol. Dette er personen selv ikke helt enig i og begynner å krangle både med dørvakter og politi.

Da han nekter å oppgi personalia og begynner å småknuffe med politiet, blir han satt i håndjern og satt inn i politibilen.

Her roer han seg heldigvis ned, og en av patruljene bestemmer seg for å kjøre han hjem. Denne gang kjører faktisk politiet noen hjem, men mot kranglefantens vilje.

 

– Dere er patetiske!

Før vi drar fra Kongens, kommer dørvaktene bort og spør om å få hjelp med en kranglelysten gjest. Det har vært litt klammeri inne på utestedet og en av gjestene, en kjenning av politiet, må finne seg i å bli med utenfor.

Etter en kort diskusjon bortviser politiet personen fra sentrum. Personen etterkommer politiets ønske, men ikke uten å ha sendt noen lite hyggelig gloser i retning Anders og Gjermund.

– Dere er så utrolig ynkelige og patetiske! lirer han ut av seg, uten at verken Anders eller Gjermund tar seg nevneverdig nær av det.

 

– Det kan bli dyrt

Før vi får dratt fra Kongens, stopper det en taxi utenfor med feststemte julebordsgjester. En av dem har en boks øl i hånda. Gjermund går bort og ber dem helle ut ølen, og advarer at det kan bli dyrt hvis han drikker på offentlig sted. Personen ser fornuften i hva Gjermund sier og etterkommer ønsket.

– Vi prøver å gi mennesker en sjanse, og de aller fleste hører på oss. Men ikke alle, sier Gjermund, før vi begynner å forberede oss på hva som skal skje på Torget etter at utestedene stenger.

Men før vi får dratt, må Anders og Gjermund nok en gang skuffe en person som ber om å bli kjørt hjem.

 

Til Torget

Vi tar oppstilling like ved torget for å ha oversikt over hva som skjer på et av stedene som serverer nattmat.

Det samler seg fort noen hundre mennesker, og selv om spisemanerene til flere av gjestene kanskje ikke hadde egnet seg på en fin restaurant, oppfører de fleste seg fint.

En mann, som tydeligvis har stor interesse av to personer i uniform og en med kamera rundt halsen, kommer bort til oss. Han tar bilde i vår retning og forteller på gebrokkent engelsk at han er veldig begeistret over hva han ser. Ingen av oss lar oss smigre av mannens komplimenter.

En ung dame ber om å bli kjørt hjem.

– Nei, vi kan ikke det, er svaret fra politiet.

 

Julepyntet bil

Sentrum begynner og tømmes for folk og natta går mot slutten. Men ved siden av oss sitter det en mann som av uforklarlige årsaker har kjøpt seg en hamburger. Han spytter nemlig ut hver halvtygde bit han tar, i vår retning. Anders bryr seg ikke, men da samme person viser midtre finger til oss på vei mot taxikøen, bestemmer Anders seg for å ta en prat med han.

Like før vi skal dra, kommer det en bil kjørende hvor sjåføren tydeligvis er i overdreven julestemning. Et juletre oppå taket og hele bilen dandert med blinkende julelys, er ikke helt i trå med landets trafikkregler.

Anders stopper bilen og eieren blir bedt om å fjerne den ytre belysningen.

– Lysene er ikke forskriftsmessige og kan begrense sikt eller virke forstyrrende på føreren, sier Anders, men lar allikevel sjåføren slippe unna uten noe forelegg.

Sjåføren fjerner motvillig den noe ekstraordinære julepynten.

Like før vi skal sette kursen for stasjonen blir vi igjen spurt om å kjøre noen hjem. Nei, ikke denne gangen heller gir Anders og Gjermund et positivt svar.

 

Rolig kveld

Tilbake på politistasjonen får vi snakket litt med noen av de andre patruljene. Fasiten er klar. Det har vært en rolig kveld.

– Det har vært mindre enn forventet. Noe småplukk har det selvfølgelig vært, sier en av byen kvinnelige politibetjenter, Elisabeth.

Vi lurer på hvordan det er å være kvinne i et slikt yrke.

- Jeg gikk først et år på lærerskolen, før jeg bestemte meg for at jeg ville bli politi. Det er en utrolig spennende jobb og jeg trives veldig godt

- Det går helt fint å være kvinne i et slikt yrke. Jeg er selv fra Halden og det er bare en fordel. De fleste hører på meg når jeg sier i fra, sier Elisabeth, som allikevel ikke er fornøyd med alt.

- Vi skulle gjerne hatt høyere bemanning, sier hun, mens kollegaene nikker enig.

- Også kan vi jo legge til at, nei, vi kan ikke kjøre deg hjem.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.