Gå til sidens hovedinnhold

Frykter mest for jobben

Artikkelen er over 5 år gammel

Hver fjerde nordmann bekymrer seg mer for egen økonomi i år.

Mens nordmenn i tidligere år har oppgitt sykdom og uførhet som sin største økonomiske bekymring, er det nå jobben vi er mest bekymret for å miste.

Fra hånd til munn

Mer enn hver fjerde nordmann innrømmer at redselen for å bli arbeidsledig er den største hverdagsbekymringen når det kommer til økonomi, ifølge ferske tall fra en årlig undersøkelse om nordmenns privatøkonomi foretatt av YouGov.

– Bekymringen er forståelig, og den er nødvendig. Med tanke på den økte arbeidsledigheten som rammer store deler av landet vårt, er det helt avgjørende at forbrukerne tar grep om egen økonomi og ruster seg for en ny hverdag, sier administrerende direktør Rolf Stub i BlueStep Norge.

–  Situasjonen i dag er at overraskende mange lever fra hånd til munn. Vår undersøkelse viser at hver tredje nordmann er usikker på om de klarer å betjene regningene sine hver eneste måned, føyer han til.

Regningsbunken

Mens én av tre menn oppgir frykt for å miste jobben som sin største økonomiske bekymring, svarer to av ti kvinner det samme. Til gjengjeld er det regningsbunken som skaper aller størst bekymring blant kvinnene. 

Stub tror dette har sammenheng med at det er de tradisjonelle mannsdominerte yrkene som har vært hardest rammet av nedbemanninger.

– Funnene viser at både kvinner og menn bekymrer seg mer. Samtidig er vår erfaring at svært få legger om forbruket før de må. Mennesker som allerede er i en økonomisk knipe, vil oppleve en kraftig forverring i situasjonen dersom de skulle bli rammet av nedbemanning og miste jobben, understrker han.

Sjekk fylket ditt

Innbyggerne i Møre og Romsdal bekymrer seg aller mest for sin privatøkonomi. Hele 35 prosent av befolkningen her oppgir at de er mer bekymret i 2016 sammenlignet med fjoråret.

Uroen er også høy i Østfold og Nord-Trøndelag. Henholdsvis 31 og 29 prosent innrømmer at de føler seg mer bekymret nå enn før. Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene som er hardest rammet av arbeidsledighet, er lengre ned på lista.

Den høyeste optimismen er å spore i Troms. Til tross for økt arbeidsledighet og mørke prognoser for økonomisk vekst i Norge, sier hele 31 prosent av tromsværingene at de er mindre bekymret for sin egen økonomi år sammenlignet med i 2015.

–  Troms er blant noen få fylker som har en positiv utvikling i arbeidsmarkedet, og inntil nå har de ikke hatt grunn til å bekymre seg, sier Rolf Stub. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken