På jakt etter gamle skatter

Tomm Egil Hammer sveiper metallsøkeren over jordet mellom Lerdalsveien og Rokkeveien i håp om å finne en gjenstand fra fordums tid.

Tomm Egil Hammer sveiper metallsøkeren over jordet mellom Lerdalsveien og Rokkeveien i håp om å finne en gjenstand fra fordums tid. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tomm Egil Hammer bodde og jobbet i Bærum. Så fikk han en nakkeskade og endte opp som skattejeger i Halden.

DEL

– Selv om jeg bare har bodd i Halden i ett år, kan jeg mye historie som de fleste haldensere ikke kjenner til, forteller Hammer.

Halden Arbeiderblad observerer skattejegeren mens han går på jordet mellom Rokkeveien og Lerdalsveien og sveiper over området med sin metallsøker – i jakt på gamle skatter.

– Mye søppel

– Jeg har ikke funnet mye spesielt her. Det er mye søppel for å si det sånn, men her er en mynt og en blykule som jeg fant tidligere i dag, sier Hammer og holder fram beviset.

– Jeg tenker mye på forhistorien når jeg finner slikt. Kanskje er det rester fra en som gikk her og jaktet med en muskedunder for mange år siden. Vi lærer mye historie av bønder og grunneiere når vi spør om å få lov til å lete på eiendommene deres, forteller Hammer.

Derfor ble det Halden

For ett drøyt år siden bodde den 43 år gamle mannen i Bærum og hadde aldri rørt en metallsøker.

Så fikk han store problemer med både nakke og rygg, måtte slutte og jobbe og bestemte seg for å søke lykken et annet sted.

– Her i Halden fikk jeg et helt hus for den samme prisen som en toroms i Bærum. Jeg kjente ikke så mange da jeg flyttet hit og bestemte meg for å begynne med en hobby. Da ble det dette, sier innflytteren.

Men skattejakta har også gitt ham mange nye bekjentskaper.

– Det er faktisk et veldig stort miljø som driver med dette i Østfold. Vi har en egen gruppe på Facebook med nesten 70 medlemmer. Og når jeg er ute på jorder eller i lysløypa og leter, så er det mange nysgjerrige som stopper opp og slår av en prat, sier 43-åringen.

Misunnelige menn

Noen blir også litt drømmende i blikket, hevder han.

– Mange husker fra man var små hvor spennende man synes det var med skattejakt. Det kan være like kult igjen, hvis man begynner med det. Jeg ser på mange av dem som stopper opp at dem får lyst til å skaffe seg en metallsøker dem også, sier Hammer.

12.500 kroner i underskudd

Verdien på skattene Hammer eventuelt skulle klarer å finne, er ikke det som driver han.

– Nei. Metallsøkeren kostet 12.500 kroner og foreløpig har jeg gått 12.500 kroner i underskudd, ler Hammer.

– Hva skjer hvis du finner en skatt til flere millioner kroner?

– Hvis den stammer fra før 1537, så tilfaller den riksantikvaren. Men både jeg og grunneieren vil i så fall få en finnerlønn, forteller Hammer.

Fakta om metallsøking (kilde: wikipedia):

  • Metallsøker eller metalldetektor er et apparat som kan finne metaller på avstand uten å ha direkte kontakt med det.
  • Søkeren fungerer ved at et radiosignal sendes ned i bakken og reflekteres tilbake til mottageren dersom det treffer metall på sin vei.
  • Prinsippet ble oppdaget ved en tilfeldighet på 1920-tallet av Gerhard Fisher. I sitt arbeid med å utvikle et navigeringssystem for fly og luftskip ved hjelp av radiosignaler, oppdaget han at forstyrrelser oppsto i nærheten av bygninger med store metalltak. Fisher var den første til å oppdage at metallgjenstander reflekterer radiosignaler. Det er denne egenskapen metallsøkere utnytter. De første metalldetektorene ble laget av Gerhard Fisher rundt 1930 under navnet Metallascope.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags