Vil få ned overdoser etter løslatelse

OVERDOSER: Forskning viser at det er størst fare for overdose i løpet av den første uka etter løslatelse. Illustrasjon.

OVERDOSER: Forskning viser at det er størst fare for overdose i løpet av den første uka etter løslatelse. Illustrasjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Halden fengsel setter nå i verk tiltak for å få ned antall overdoser etter at innsatte blir løslatt.

DEL

Seks norske fengsler setter nå inn tiltak for å redusere antall overdosedødsfall etter løslatelse, og Halden fengsel er ett av dem.  Det skjer i et prosjekt der fengslene, Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) og Helsedirektoratet samarbeider for å få ned antallet overdosedødsfall.

Den første uka i frihet

Det skriver Kriminalomsorgen på sine nettsider.

En fersk forskningsrapport fra Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo viser at overdoser av narkotika er årsaken til hele 85 prosent av de dødsfallene som inntreffer i løpet av den første uken etter løslatelse fra fengselet.

SERAF har tatt for seg alle de 91.000 løslatelsene som skjedde fra norske fengsler i årene 2000 – 2015 og koblet dem med dødsårsaksregisteret for å få frem tallet.

I denne perioden mistet totalt 493 personer livet i en overdose innen det første halvåret etter løslatelse fra fengsel.

Undersøkelsen viser også at risikoen for overdosedødsfall er mer enn dobbelt så stor i den første uka etter løslatelse som i den påfølgende uka.

Medarbeidere fra de seks fengslene var i slutten av mars samlet til et læringsnettverk på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter, og dette samarbeidet fortsetter under prosjektets gang.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags