Gå til sidens hovedinnhold

Redd musikk og drama flyttes til Greåker

Artikkelen er over 4 år gammel

Arild Rød er redd musikk og drama nå kan glippe for Halden videregående og i stedet bli lagt til Greåker.

– Det er tre årsaker til at jeg tror det kan skje, sier Rød som er rektor ved Halden videregående skole.

Blir billigere

– Det ene er søkemønsteret. Over halvparten av dem som søker seg inn på musikk og drama bor ikke i Halden. For det andre har Østfold fylkeskommune behov for å effektivisere for kostbare utdanningsprogram. Den tredje årsaken er at prosessen med å samle Porsnes/Risum vil bli både billigere og enklere å gjennomføre hvis musikk og drama ikke er en del av den pakka.

Arild Rød håper i det lengste at musikk og drama vil forbli et tilbud ved Halden videregående skole.

– Det blir et tap for Halden og lokalsamfunnet hvis musikk og drama flyttes til Greåker videregående skole, sier han til Halden Arbeiderblad.

Et Google-søk

Fylkestinget vedtok i juni i fjor at musikk og drama skulle opprettholdes i Halden – forutsatt at Halden kommune kunne stille sentrumsnære lokaler til disposisjon.

I vedtaket kom det fram at disse lokalene måtte være på plass når nybygg for den samlete Halden videregående skole i sentrum er ferdigstilt.

Arild Rød mener det var utopi å tro at Halden kommune skulle klare å finne egne og egnete lokaler i dette området.

– Det er bare å ta et søk på Google map så vil du oppdage at det ikke finnes slike egnete lokaler i nærheten av Porsnes. Unntaket er på Norske Skog. Jeg sitter og ser rett over på det aktuelle bygget nå – det ligger kun 200–300 meter herfra i luftlinje, sier han.

Oppgitt rektor

Rektoren legger ikke skjul på at han er lite imponert over prosessen som skal samle det videregående skoletilbudet i Halden i sentrum.

– Jeg er oppgitt over situasjonen, og er skuffet over dårlig framdrift i arbeidet med å samle det videregående utdanningstilbudet i Halden. Dette går altfor sent, sier han.

– Halden kommune skal overta Risum 31. desember 2018. Da må musikk og drama, forsterket avdeling og restaurant- og matfag ha fått lokaler et annet sted. I løpet av 2019 løper også leieavtalen for byggfag ut på Norlux.

Drøfter med Norske Skog

Under et møte i november ble det klart at Østfold fylkeskommune ikke ønsker at Halden kommune skal være med i prosessen videre med å finne egnete lokaler i sentrum til musikk og drama.

Årsaken er at Halden kommune ikke har egne lokaler å stille til disposisjon og at Østfold fylkeskommune dermed kan fullføre denne prosessen på egen hånd.

Det pågår nå drøftinger mellom Østfold fylkeskommune og Norske Skog om lokaler ved industriområdet og som dermed ligger i akseptabel avstand fra Porsnes.

– Jeg håper at musikk og drama blir endel av samlingsprosessen i sentrum og at det ikke ender med at tilbudet flyttes til Greåker, men jeg tror som sagt det kan skje, sier Rød.

Framdriften til musikk/drama blir behandlet politisk i Fylkestinget i februar.

Tror ikke på flytting

Fylkestingsrepresentant Lars Pedersen Due (Ap) tror ikke musikk og drama vil bli flyttet fra Halden videregående skole til Greåker.

– Jeg frykter heller at det blir så få søkere at musikk og drama blir helt borte. Slik er det for alle linjer - at de må ha nok søkere, sier Pedersen Due til Halden Arbeiderblad.

Han påpeker at hvis musikk og drama blir borte, så er det ikke bare å starte den opp igjen på et senere tidspunkt. Årsaken er at linja krever spesielle fasiliteter.

Kynningsrud Eiendom foreslo å bygge et kulturbygg på Sydsiden med lokaler til Opera Østfold, Det Norske Blåseensemble og musikk og drama-elevene fra Halden videregående skole.

– Jeg synes det var synd at denne løsningen ikke ble aktuell. Jeg hadde tro på dette forslaget, sier han og legger til at han har respekt for skolens avveininger i denne saken.

Rektor Arild Rød uttalte da forslaget kom, at Tollbugata ligger for langt fra Halden videregående skole på Porsnes.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.