De opplyser at samarbeidet ble dannet etter at seks elever ved restaurant- og matfag på Østerbo spiste i Restaurant Curtisen.

– Det endte med at Sebastian Engh kom hit til oss og ville samarbeide. Det synes vi er veldig flott og hjelper oss til å bli bedre, sier de.

Tøff fortid

Tabita Nordhagen forteller at hun som elev på Østerbo ønsker å lære mer om god og sunn mat.

– Etter å ha vært alenemor i 12 år og uten å ha fullført skoler, er jeg klar for det. Dette er en ny start for meg, sier hun.

Johan Berg er fra Sverige og fikk plass ved Østerbo videregående skole ved hjelp av Lotsen, som hjelper mennesker tilbake i samfunnet ved å gi dem en ny mulighet.

– Jeg kom hit 29. september 2014. Da hadde jeg søkt på bygg- og anleggsteknikk for å bli tømrer, men etter å ha jobbet litt i kjøkkenet her, så ville jeg bli kokk.

Sju retter

Johan Berg forteller om et liv med alkohol og narkotika.

– Jeg har kastet bort alt og ikke lykkes med noen ting, men jeg skal få til dette.

Begge var klare til en lang dag, da de torsdag sammen med kokker fra Curtisen lagde sju retter til gjester.

– Det har vi ikke gjort før, men med hjelp av gode læremestere fra Curtisen ble det en ny lærerik opplevelse, sier de.

Elever som vil noe

Prosjektleder Magne Degnes ved Østerbo videregående skole har bakgrunn fra salg og markedsføring og snakker varmt om samarbeidsprosjektet.

– En grunn er at næringslivet i Halden skal vite om oss. Vi har elever som har lyst og vil noe. Curtisen har virkelig møtt oss i samarbeidet. Sebastian Engh og Kjell Riise har ikke bare sett elevene, men også menneskene, sier han og tillegger:

– Dessuten ønsker vi å spre matglede sammen.

Degnes forteller at Østerbo videregående skole har vært usynlig i Halden-samfunnet.

– Mange vet ikke at det er restaurant- og matfag samt helsefag og bygg- og anleggsteknikk her, hvor hver elev blir sett og hørt. Vi setter av tid der og da for tilrettelegging. Mange kommer hit til Østerbo med dårlig selvbilde. De føler at de ikke er gode nok, sier Magne Degnes.

Mistet datteren til rus

Kjell Riise synes det er en kjempegjeng å samarbeide med.

Han har selv følt på hva rus kan føre til etter å ha mistet en datter.

– Det gjør at jeg føler at dette blir en gave og et kall å være med på. Dette ville jeg være med på. Disse unge menneskene fortjener å få sjansen til nye muligheter, sier Kjell Riise.

 

Kjenner seg igjen

Daglig leder Sebastian Engh hos Curtisen tillegger at det er et oppdrag som gir glede ved å gi kunnskap videre.

– Jeg kjenner meg igjen i hva det betyr å få god hjelp, da jeg kom til Norge og Halden uten språk og visste ikke hva smør og mel var. Jeg hadde ikke kommet meg dit jeg er uten støtte av mange mennesker underveis, sier Engh og tillegger:

– Det handler om riktig fokus og tro på seg selv. Jeg vil gi min inspirasjon til dette prosjektet.

Mestring og kompetanse

Det skal han gjøre blant annet sammen med lærer Knut Emil Hellesø og assistentlærer Unni Isenegger. Hellesø er utdannet ved hotellhøyskole og Isenegger har jobbet på Østerbo i 23 år.

– Det er viktig å gi elevene mestringsfølelse og dette vil bidra til det, sier Unni Isenegger.

Østerbo videregående skole har som primært formål å drive kristen skolevirksomhet som styrker rusmisbrukeres mulighet til tilbakeføring til samfunnet ved å gi dem yrkesfaglig kompetanse og eventuelt generell studiekompetanse under rehabiliteringsperioden.

Skolen skal også gi et opplæringstilbud til elever som ikke er rusavhengige, men som har ulike former for lærevansker.