Vil ha fengselsstraff

Ubetinget fengsel: Aktor Marthe Gaarder la ned påstand om ubetinget fengsel i ett år og tre måneder for den lokale politimannen som er tiltalt for grov og gjentatt mishandling av sin samboer. Med ryggen til sitter den fornærmedes bistandsadvokat, Stein Viken. Begge foto: Thomas Lilleby

Ubetinget fengsel: Aktor Marthe Gaarder la ned påstand om ubetinget fengsel i ett år og tre måneder for den lokale politimannen som er tiltalt for grov og gjentatt mishandling av sin samboer. Med ryggen til sitter den fornærmedes bistandsadvokat, Stein Viken. Begge foto: Thomas Lilleby

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I familievoldssaken mot den lokale politimannen la aktor Marthe Gaarder ned påstand om fengsel i ett år og tre måneder, da rettssaken ble avsluttet i Halden tingrett i går.

DEL

Som HA skrev i går har fornærmede trukket sin forklaring, men sakens alvorlighetsgrad gjør at den ligger under såkalt offentlig påtale og påtalemyndigheten har derfor valgt å ta ut tiltale mot politimannen for brudd på straffelovens paragraf 219, første ledd

 «for grovt eller gjentatt å ha mishandlet, ved å ha truet, tvunget, begrenset bevegelsesfriheten til, øvet vold mot eller på annen måte ha krenket sin tidligere eller nåværende samboer».

Les også: Har trukket forklaringen.

Les også: Haldenpolitimann tiltalt for å ha mishandlet samboeren i fem år.

– Åpenbart konstruert

Aktor la særlig vekt på fornærmedes to vitneforklaringer avgitt til svensk politi etter at hun skal ha blitt utsatt for vold ved hotell Tanum Strand i april 2014.
I et avhør med norsk politi på et senere tidspunkt, trakk fornærmede disse forklaringene.

– Jeg mener det framstår som åpenbart at denne siste forklaringen til norsk politi er konstruert for at tiltalte skal unngå å bli straffet, sa hun blant annet i sin prosedyre.

Hun la også vekt på vitnemålet til den svenske politikvinnen som foretok avhøret på Tanum strand og vitnemålet til fornærmedes tidligere fostermor, som fikk fornærmede inn på krisesenter, og minst seks-sju ganger skal ha blitt oppringt av fornærmede etter påståtte voldshendelser.

Aktor sa også at hun reagerte sterkt på at tiltalte forsøkte å legge skylda på fornærmede for voldshendelsen som skal ha skjedd på Tanum Strand.

Fornærmede skal ha måttet oppsøke legevakta ved to anledninger og aktor mente det var påfallende at hun har nektet innsyn i journalene fra besøkene på legevakta.

Spekulasjoner og tolkninger

Forsvarer Ole Richard Holm-Olsen la på sin side ned påstand om at tiltalte må frifinnes. Subsidiært anses på mildeste måte og dømmes etter straffelovens paragraf 228 i stedet for 219.

Denne paragrafen har en annen strafferamme og gir mulighet for samfunnsstraff. Dømmes man etter paragraf 219 er strafferammen fire år, og man må gi ubetinget fengsel.

Holm-Olsen poengterte at det er svært mye som er usikkert og at det er mye som er spekulasjoner og tolkninger. Ingen av vitnene har sett voldsutøvelsen. Men fornærmede har fortalt at hun har blitt slått. Påstander hun senere altså har trukket.

– Hun har vært full da hun har fortalt om denne volden, hvor troverdig er hun da? spurte han blant annet.

Det faktum at fornærmede har nektet å forklare seg og svare på spørsmål i retten gjør at man ikke vet hva som har skjedd, ifølge Holm-Olsen.

Forsvareren reagerte også på dårlig kvalitet på bildebevisene fra det svenske politiet.

– Jeg savner dessuten teknisk og taktisk etterforskning fra hotellrommet på Tanum Strand, som kunne belyst saken, sa han.

– Alt er løgn

Etter prosedyrene, valgte imidlertid fornærmede å benytte seg av retten til å komme med bemerkninger.

Hun sa da at tiltalte aldri har vært noen voldsmann og at alt vitnene hadde sagt fra vitneboksen bare var løgn. Hun hevdet at de elsker hverandre og skal gifte seg.

Tiltalte tiltrådte det i sin bemerkning og sa at han var en uskyldig mann og at det siste året har vært tøft.

På spørsmål fra sin forsvarer sa han også at det ville være en katastrofe å bli idømt fengselsstraff, at det for han som politimann ville bli umulig å oppholde seg i fengsel.

– Det ville jeg ikke klare, sa han.

Dom i saken er ventet å falle i neste uke.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags