Gå til sidens hovedinnhold

Her MÅ alle danse på bordet

Artikkelen er over 4 år gammel

Når det i høst inviteres til oktoberfest i Sponvika, går arrangørene stikk motsatt vei av trenden i festhovedstaden München i Tyskland.

– På grunn av sikkerheten i de digre teltene der nede oppfordres folk til ikke å danse på bordene. Her blir det helt motsatt. Det blir nesten obligatorisk, sier kokkene Christer Bjørnstad og Haakon Selmer-Olsen. Og ler.

Lørdag 8. oktober inviterer de til oktoberfest ved Selmer-Olsens vertshus.

Sjumannsorkester

Uteserveringen på brygga skal bygges inn med et stort telt, og 100 gjester får oppleve lokalbrygget øl, bayersk meny med sauerkraut, bratwürst og svineknoke og tyrolermusikk fra et sjumannsorkester ledet av haldenser og korpsentusiast Arild Elnes.

For å sørge for at de får den helt rette stemningen, reiser både Bjørnstad og Selmer-Olsen straks på studietur til arnestedet for den etter hvert verdensomspennende oktoberfesten, nemlig München i Tyskland.

FAKTA: Oktoberfest i München

  • Oktoberfest ble arrangert i München for første gang i 1810 til ære for et kongelig ekteskap.
  • Det ble raskt gjort til en årlig foreteelse og i dag er det verdens største folkefest.
  • Festivalen pågår i München i 16 dager før den første søndagen i oktober.
  • I 2004 hadde festivalområdet over seks millioner besøkende som satte til livs hele 6,2 millioner liter øl og 400.000 pølser.
  • Tyskerne kaller det verdens største folkefest.

 

– Det startet som en ølfestival der nede, så har det tatt helt av. Vi håper at vi klarer å snappe opp noen gode ideer der nede. Og suge til oss den rette stemningen, sier Selmer-Olsen.

– Så kan det jo hende vi tar oss et glass øl der nede også, sier Bjørnstad.

550 personer på to kvelder

Selv var han med på å sette opp den første oktoberfesten i Halden for tre år siden, sammen med Bent Ahlsen og Joachim Grandahl.

Den gangen var Torget i Halden arenaen og totalt 550 mennesker kom over to kvelder.

– Året etter ble det lagt på is. Men jeg fikk lyst til å starte det opp igjen, og Haakon var positiv, forteller Bjørnstad.

Når HA kommer på besøk, ikler han seg riktig festantrekk med de velkjente tyske lederhosen.

Oppfordrer til kostyme

– Det er ikke obligatorisk med kostyme her den 8. oktober, men det er veldig gøy dersom noen kler seg ut, sier Christer Bjørnstad.

For den kvinnelige delen av festdeltakerne, kan antrekket til østerrikske Thyra Rogl være til inspirasjon.

Iført et tyrolsk festantrekk stilte hun opp til fotografering da Bjørnstad og Selmer-Olsen skulle presentere høstens nyvinning i Sponvika, oktoberfest.

– Dette er en festdrakt som er litt mindre formell enn en bunad. Sløyfa man har på seg indikerer sivilstatus. Har man sløyfa på høyre side, er man opptatt. Hvis man har den på venstre side, er man ledig, sier Rogl, som selv hadde sløyfa på venstre side.

Liker seg i Halden

Rogl kom til Halden fra Tyrol for sju år siden. Og ble værende.

– Jeg kom hit som au pair. Men jeg klarte ikke dra herfra igjen. Halden er et så fantastisk sted, forteller Thyra Rogl til HA.

Til daglig studerer hun til å bli sykepleier ved Høgskolen i Østfold, men nå gleder hun seg til å være med på oktoberfesten i Sponvika.

PS! Halvparten av billettene er allerede solgt, men dersom det blir stor pågang til arrangementet vil Selmer-Olsen og Bjørnstad vurdere en ekstra fest dagen før.

Kommentarer til denne saken