Norges Bank øker renten – så mye dyrere blir boliglånet ditt

Som ventet økte Norges Bank renten fra 0,75 prosent til 1 prosent på dagens rentemøte. Det betyr store ekstrautgifter for deg som eier bolig.

DEL

Pilene har pekt oppover for norsk økonomi en god stund, og med det er også styringsrenten på vei opp. Styringsrenten er renten på bankenes innskudd, og dermed også et minimum for bankenes utlånsrente.

Styringsrenten var fram til i dag 0,75 prosent etter at Norges Bank satte den opp fra rekordlave 0,5 prosent i september i fjor.

Kan bety flere tusen i året

I formiddag klokken 10 orienterte Olsen om at renten igjen økes, slik de fleste økonomer hadde spådd på forhånd, fra 0,75 til 1 prosent. Det er sannsynlig at bankene vil følge opp med å øke renten på boliglånet.

Prognosene har anslått at styringsrenten skal heves videre fremover. Det er forventet en gradvis økning til 2 prosent ved utgangen av 2021. Det vil merkes godt for alle som har store lån.

For eksempel vil en økning i boliglånsrenta på 0,5 prosentpoeng tilsvare en omtrentlig økning i rentekostnader på 5.000 kroner per år, for hver million du har i boliglån.

Denne oversikten fra Sparebank 1 Østfold Akershus viser hvor mye dyrere boliglånet ditt blir når renten øker.

– Lønnsutvikling dempr effekten

Neste heving av styringsrenten er ventet i rentemøtet enten i september og desember. Torsdag gir ikke sentralbanksjefen noe mer presis prognose, ifølge E24:

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av det neste halve året, sier sentralbanksjefen torsdag formiddag.

Banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Erik Pedersen, sa i forkant av den forrige renteøkningen at han tror de fleste boliglånskunder vil takle de varslede renteoppgangene på en grei måte.

– Renteøkningene er forventet og varslet slik at mange sikkert har gjort seg noen tanker og forberedt seg. Norsk økonomi går bra og arbeidsledigheten er lav. Det er all grunn til at tro at lønnsutviklingen vil være god og bidra til å dempe effekten av økte lånekostnader, sier Pedersen.

Han legger også til at når de vurderer og innvilger boliglån blir det lagt til grunn at kunden skal kunne betjene en renteøkning på fem prosent, og at den totale gjelden ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Anbefaler folk å ta grep

Forbrukerøkonom Elin Reitan er på sin side redd for at mange vil få problemer med å håndtere renteøkningen. Hun har tidliger påpekt at også rentene på forbrukslån vil stige i takt med styringsrenten.

– Å øke forbruket er lett. Å redusere det er mye vanskeligere, fastslår hun.

Reitan understreker samtidig at de aller fleste vil klare renteøkningene uten problemer.

– Men de som vet at de kan få problemer, bør ta grep nå. Konsekvensene av misligholdte lån kan bli store. Man bør også ta høyde for at uforutsette ting kan skje, som for eksempel samlivsbrudd eller sykdom, uttalte hun til FB i januar.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags