Nordmenn våkner til beskjed fra Facebook mandag

I forrige måned ble det avslørt at Facebook delte brukerdata fra 50 millioner personer til det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica. 37.500 nordmenn skal være berørt.

I forrige måned ble det avslørt at Facebook delte brukerdata fra 50 millioner personer til det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica. 37.500 nordmenn skal være berørt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når nordmenn åpner Facebook på mobilen mandag morgen, vil de få beskjed om de er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller ikke.

DEL

(Tidens Krav) Rundt 87 millionene er rammet av CA-skandalen.

I Norge har 17 nordmenn lastet ned appen som ga analyseselskapet Cambridge Analytica tilgang til private opplysninger. Når man teller med de 17 personers venner, dreier det seg om opptil 37.550 nordmenn, bekreftet Facebook torsdag.

To meldinger

Facebook-brukere over hele verden vil mandag bli møtt med en av to meldinger fra nettsamfunnet, skriver NRK. Dem som er rammet, vil ifølge en skjermdump fra Facebook, få en melding hvor det eksempelvis vil stå:

–«Sarah, vi forstår viktigheten av å sikre dine data. Vi har fjernet appen This Is Your Digital Life, som en av dine venner brukte Facebook til å logge seg på. Vi gjorde dette fordi nettstedet kan ha misbrukt deler av din Facebook-informasjon gjennom å dele den med et selskap kalt Cambridge Analytica».

Den andre meldingen vil inneholde en generell oppfordring om å gjennomgå appene man har knyttet til facebookkontoen sin og hvilken informasjon den har tilgang på, ifølge NRK.

Gjennomgang

Nettgiganten Facebook er i gang med storrengjøring etter massiv kritikk i kjølvannet av CAs innsamling av informasjon fra 87 millioner, i hovedsak, amerikanske brukere.

Informasjonen har blitt brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg under presidentvalget i USA, og analyser av materialet ble solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab.

Forbrukerrådet i Norge har bedt Datatilsynet undersøke om Facebook har brutt europeiske personvernlover. Rådet krever også at tilsynet får oversikt over nordmenn som er berørt.


Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags