Norske Skog-kreditorer sier nei til ny redningsplan: – Da blir det konkurs

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Styreleder i Norske Skog, Christen Sveaas legger ikke noe imellom etter at en liten andel kreditorer skal ha sagt nei til selskapets reviderte redningsplan.

DEL

Det er Dagens Næringsliv (krever betaling) som bringer saken onsdag kveld.

– Stemmer de imot vil selskapet gå konkurs, sier han til avisen.

Det ble onsdag ettermiddag lagt fram et nytt forsalg til å redde det gjeldstyngede selskapet som er eier av blant annet Saugbrugs.

Nei før forslaget kom

En kilde DN har snakket med, som ikke ønsker å stå fram ved navn, sier at forsalget allerede er dødt, da juniorgruppa (de usikrete kreditorene red.anm.) allerede skal ha vendt tommelen ned.

– Forslaget er allerede avvist av juniorgruppa, og styret fikk beskjed om dette både før og etter at forslaget ble offentliggjort, sier personen til DN.

Fått bedre betingelser

Sveaas er ikke nådig i sine uttalelser til NRK, der han sier at dette er den aller siste muligheten til å redde selskapet.

– Det forslaget som nå er forhandlet fram, er mye bedre enn det første forslaget, der de usikrete kreditorene og aksjonærene ville sittet igjen med null. De sikrete kreditorene er også «fed up» (engelsk for dritt lei journ.anm.) forhandlingene. Nå har de gitt mye og de vil ha en løsning, sier Sveaas til rikskringkasteren.

Dette er planen

Ifølge børsmeldingen går styrets nye plan ut på å ta opp et nytt obligasjonslån på 250 millioner euro (ca. 2,35 milliarder norske kroner). Lånet skal løpe fram til 2022 og ha ei rente på 8,5 prosent.

Samtidig vil de sikrete obligasjonseierne få 91 prosent av aksjene, de usikrete obligasjonseierne 6,3 prosent og de nåværende aksjonærene 2,7 prosent.

Styret foreslår også en aksjeutvidelse på 500 millioner kroner, der de usikrete obligasjonseierne og aksjonærene har fortrinnsrett. Førstnevnte er foreslått til 300 millioner, og aksjonærene til 200 millioner.

Mindre gjeld

I børsmeldingen opplyser styret at dersom forslaget går gjennom, vil bruttogjelda til Norske Skog bli redusert fra rundt ni milliarder kroner til tre milliarder.

Det gir også reduserte rentekostnader fra 600 til rundt 200 millioner kroner.

Fristen for å akseptere eller avslå forsalget er satt til torsdag om én uke, 19. oktober. Om forsalget blir nedstemt vil allikevel driften fortsette ved fabrikkene, da de sikrede kreditorene vil overta selskapet som eier dem.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags